Nieuws/Binnenland
1622892798
Binnenland

Tweet gaat viraal

Deze Nederlander voorspelde aardbeving 3 dagen geleden al: ’Hadden we maar geluisterd’

Turkije en Syrië zijn maandag getroffen door een aardbeving en dat heeft al ruim 2500 mensen het leven gekost. De verwoestingen zijn enorm en wereldwijd worden allerlei acties opgetuigd om de landen te helpen. Nu de schade wordt opgemaakt gaat ook een tweet van drie dagen geleden viraal. Een Nederlandse geoloog voorspelde vrijdag namelijk al dat het desbetreffende gebied te maken zou krijgen met een aardbeving.

Het gaat om een voorspelling van de Nederlandse Frank Hoogerbeets, onderzoeker aan het Solar System Geometry Survey (SSGEOS). „Vroeg of laat komt er een aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. In het zuiden van Centraal-Turkije, Jordanië, Syrië en Libanon”, stelde hij op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Op 2 februari plaatste Hoogerbeets ook al een video waarin hij alarm slaat voor „grote seismische activiteit van 4 tot 6 februari”.

Tekst gaat verder onder de video

Zijn voorspellingen gaan nu viraal. Buitenlandse media berichten massaal over Hoogerbeets en mensen op Twitter zijn versteld vanwege de correcte voorspelling. De tijdsperiode en de schaal van Richter komen allemaal overeen met de voorspelling van de geoloog. „Hadden we maar geluisterd.” En: „Hadden de duizenden doden daarmee voorkomen kunnen worden?”, luidt het op Twitter.

Gezien er totaal al twee bevingen zijn geweest, zijn de ogen gericht op de eventuele volgende voorspellingen van Hoogerbeets. „Wat staat ons nog meer te wachten?”, vraagt een Twitteraar zich af. Maandagochtend waarschuwt hij dan ook voor naschokken. „Pas op voor extra sterke seismische activiteit in Centraal-Turkije en de nabijgelegen regio’s. Naschokken gaan nog een tijdje door na een grote aardbeving.”