Nieuws/Binnenland
1623354926
Binnenland

Blijdorp heeft een jonge okapi

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft er sinds zondag een jonge okapi bij. Het is de tweede keer deze maand dat in Nederland een okapi wordt geboren, want in Safaripark Beekse Bergen kwam begin november ook een jong ter wereld. In de hele wereld zijn in het afgelopen jaar maar elf okapi’s geboren. Okapi’s zijn in het wild ernstig bedreigd.

Okapi’s komen in het wild alleen voor in het regenwoud van Congo. De diersoort is pas in 1900 toevallig ontdekt. Het is de laatst ontdekte grote diersoort, aldus Blijdorp. Maar hun leefomgeving neemt steeds verder af door bomenkap en onrust in Congo. Stropers jagen op de dieren vanwege hun huid en het vlees.

Blijdorp kreeg in 1957 de eerste twee okapi’s. De dieren worden ook wel bosgiraffen genoemd, omdat ze ook een lange nek en hoge poten hebben. Hoewel de okapi’s niet makkelijk te verzorgen zijn, heeft Blijdorp er veel succes mee. Ondertussen zijn okapi’s met Rotterdams bloed goed vertegenwoordigd in Europa en de Verenigde Staten. De diergaarde in Rotterdam heeft nu vijf okapi’s. Dierentuinen in de hele wereld doen mee aan een fokprogramma voor de bosgiraffen.