Nieuws/Binnenland
1624041186
Binnenland

Onrust binnen Justitieel Complex Zaanstad

Bajes-stagiair (19) betrapt in armen boef

WESTZAAN - Een 19-jarige vrouw die werkzaam was binnen het Justitieel Complex Zaanstad is de gevangenis uitgeknikkerd vanwege een affaire met een gedetineerde. De tiener werkte als stagiaire bij het Re-Integratie Centrum (RIC).

Dat melden twee bronnen binnen het gevangeniswezen en wordt bevestigd door de Dienst Justitiële Inrichtingen. Relaties tussen gedetineerden en personeel, hoe kortstondig ook, zijn niet toegestaan.

Er is eerder deze maand in ieder geval één keer gezien door medewerkers en vastgelegd door een camera dat de twee intiem contact hadden. De vrouw had regelmatig contact met de gedetineerde op het re-integratiecentrum waar gedetineerden werken aan terugkeer in de samenleving.

Gewelddadige beroving

De 23-jarige gedetineerde met wie de jonge vrouw intiem contact had, heeft als einddatum voor zijn detentie het jaar 2023 en zat al enige tijd vast na een veroordeling voor gewelddadige berovingen.

„De stage van de vrouw is meteen beëindigd hier. Voor de gedetineerde volgen geen sancties”, zo laat een woordvoerder van de DJI weten.

Ingepalmd

Binnen het Justitieel Complex Zaanstad is onder personeel verontrust gereageerd op het incident en vooral de leeftijd van de vrouw.

Op deze jonge leeftijd, zo is de opvatting, zijn medewerkers of stagiaires nog te makkelijk te beïnvloeden of onder de indruk van gedetineerden. Daardoor kunnen ze ingepalmd en ingezet worden door criminelen in de gevangenis voor bijvoorbeeld smokkel.