Nieuws/Buitenland
1624200758
Buitenland

Schutter Buffalo deelde half uur voor aanslag in chatroom zijn plannen met select gezelschap

Gendron (18) wordt voorgeleid.

Gendron (18) wordt voorgeleid.

NEW YORK - De 18-jarige man die zaterdag tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York) deelde een half uur voor zijn daad in een chatroom zijn plannen met een klein groepje gelijkgestemden. Geen van hen waarschuwde de politie en de schietpartij verliep grotendeels zoals voorzien, schrijft The New York Times.

Gendron (18) wordt voorgeleid.

Gendron (18) wordt voorgeleid.

De schutter, Payton Gendron, handelde uit racistische overtuigingen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart. Gendron gebruikte de chatroom bij het platform Discord maandenlang als een soort dagboek. Hij schreef er zijn gedachten op en plaatste er foto's van zichzelf met wapens. Dat hij anderen toegang heeft gegeven tot de ruimte was niet bekend.

The New York Times baseert zich op een woordvoerder van Discord, die zei dat Gendron ongeveer dertig minuten voor de aanval een select gezelschap uitnodigde. Volgens de woordvoerder accepteerden alle genodigden de uitnodiging. Wie zij waren, is niet bekend. Gendron was ook van plan om zijn daad te livestreamen naar het platform. Of hij dat werkelijk heeft gedaan wordt nog onderzocht.