Nieuws/Binnenland
1624504209
Binnenland

Halsema: open de terrassen tegen drukte in parken

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil de terrassen open.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil de terrassen open.

AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema breekt vrijdagavond een lans voor het heropenen van de terrassen om drukte in stadsparken te voorkomen. „We hebben meer ruimte buiten nodig”, zegt ze bij talkshow Beau. Ook stelt ze dat agenten overwerkt raken en dat ze te veel tegenover burgers komen te staan.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil de terrassen open.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil de terrassen open.

Halsema roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer van het slot te halen. In het televisieprogramma zegt ze dat het goed zou zijn om dergelijke ruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is. „Ik heb de waterwerper op demonstranten moeten zetten, maar de volgende dag is het druk met jongeren. Dat levert een gigantisch probleem op met het handhaven.”

Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde. „Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden”, aldus Halsema over de drukte in de parken. „Laat mensen op een prettige manier, buiten op enige afstand, met elkaar zitten.”

Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders. De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. „Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid. Vanuit het Veiligheidsberaad is dat ook eerder aangegeven.”

Halsema zegt dat ze de gezondheidscrisis niet relativeert. „Ik zeg niet: gooi alles ineens open. Het moet beheerst en verantwoord gebeuren.”