Nieuws/Binnenland
1625069897
Binnenland

Advocaat zwaargewond na aanval vanuit auto

De schietpartij vond vlak over de grens in Duitsland plaats.

De schietpartij vond vlak over de grens in Duitsland plaats.

GLANE - Een man is vanuit een rijdende auto op straat neergeschoten in het Duitse Gronau, enkele honderden meters over de grens. Het gaat om de 43-jarige advocaat Philippe Schol uit Enschede, bevestigt de Overijsselse deken van advocaten. De schietpartij, volgens de politie vermoedelijk een gerichte actie, vond vlakbij een woning plaats waar Schol staat ingeschreven. De raadsman zou al langere tijd worden bedreigd.

De schietpartij vond vlak over de grens in Duitsland plaats.

De schietpartij vond vlak over de grens in Duitsland plaats.

Het slachtoffer is volgens Duitse media tijdens het uitlaten van de hond in zijn been geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij geopereerd en inmiddels is hij buiten levensgevaar.

Schol zou het na de schietpartij over straat uit hebben geschreeuwd van de pijn, maar was wel aanspreekbaar. „Het was net na acht uur, plots was er een luide knal te horen - en hoe”, zegt een 81-jarige vrouw uit de buurt tegen Allgemeine Zeitung. „Ik dacht dat ze hier aan het jagen waren.” Buren hebben de zorg over de hond van Schol op zich genomen.

Schol werd vanuit een witte auto met Nederlands kenteken beschoten. Daarin zouden meerdere mensen zitten. De daders zijn nog niet gearresteerd. Duitse en Nederlandse agenten zijn een klopjacht gestart. „We zoeken met man en macht naar de vluchtauto”, meldt een woordvoerder van de Duitse politie.

Tips? Mail misdaadverslaggever Mick van Wely via m.van.wely@telegraaf.nl.

Volgens het Duitse OM gaat het in elk geval om een Nederlander, maar de autoriteiten kunnen niet ingaan op het beroep van het slachtoffer. Hij zou gespecialiseerd in onder meer ondernemingsrechtelijke en juridische dienstverlening. De schietpartij houdt vermoedelijk verband met het faillissement van een sportschool in Losser. Schol was daarbij curator. Zijn advocatenkantoor in Enschede kan geen commentaar geven en is gesloten.

De aanslag is volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een bevestiging ’dat we in onze rechtsstaat hele foute dingen hebben’. Desondanks zegt de CDA-bewindsman de strijd tegen zware criminaliteit ’onder controle’ te hebben.

„Die moeten we gezamenlijk bestrijden, ik voorop.” Volgens de minister zorgt de aanslag voor ’een schok’. „Verschrikkelijk voor het slachtoffer en zijn dierbaren”, zegt de minister. Grapperhaus benadrukt dat de strijd tegen zware criminelen meer inzet vergt, al is het volgens hem nog niet duidelijk dat er een eerder al bewezen zware crimineel achter de schietpartij zit. „Ik ben als minister begonnen om zware criminaliteit te bestrijden, er komt extra geld bij om dat te doen en dat probeer ik structureel te maken.”

Volgens Grapperhaus hoeven advocaten in Nederland niet te vrezen voor hun leven, ook al is het de tweede keer in korte tijd dat een advocaat wordt beschoten. „Maar we moeten wel kijken hoe dit mogelijk was.”

Grenscontrole

In de Duitse grensplaats zijn woensdagmorgen veel agenten op de been. De weg waar geschoten werd, is afgezet voor onderzoek. De Nederlandse politie ging, gehuld in kogelwerende vesten, naar de grens om de situatie in de gaten te houden.

Deze zomer werd Amsterdam opgeschrikt door de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, ’s morgens voor zijn huis in Buitenveldert. Vermoedelijk zit de bende van ’s lands meest gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi achter die aanslag, omdat Wiersum kroongetuige Nabil B. bijstond. De moord zorgde er al voor dat er extra geld wordt uitgetrokken in de strijd tegen drugs en voor extra beveiliging van bedreigde lieden.