Nieuws/Binnenland
162814939
Binnenland

Ergernis in coalitie om stikstofprobleem

DEN HAAG - De problemen die zijn ontstaan door de stikstofuitspraak van de Raad van State zorgen voor ergernis binnen de coalitie. Vooral het feit dat sommige partijen al vooruitlopen op mogelijke keuzes die het kabinet moet maken, wekt irritatie.

VVD-minister Bruno Bruins zei zondag te willen voorkomen dat het stikstofbesluit de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort in de weg zit. Eerder was het D66 die de verhoudingen op scherp zette, door voor te stellen de veestapel te halveren.

Het stikstofprobleem lijkt de tegenstellingen tussen de partijen uit te vergroten. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers hekelt het feit dat zijn collega’s zich lijken „in te graven.” Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, zegt zich te „ergeren” aan iedereen die „iedere keer alleen zijn eigen hobby’s” verdedigt. Dat Bruins zich uitsprak over de Formule 1 is logisch, aldus Dijkhoff: „Hij is daar als minister verantwoordelijk voor.”

„Maar ik verbaas me zo over dat ingraven”, aldus Segers. Dat het kabinet voor de Formule 1 „alles uit de kast moet trekken”, is hij niet met Bruins eens. „Dat staat niet bovenaan mijn wensenlijst.”

„Het is wel heel ingewikkeld”, zegt Segers op de vraag of de coalitie deze crisis wel gaat overleven. „Maar tot nu toe zijn we overal uitgekomen.”

Ook volgens Dijkhoff gaat dat niet zonder ergernis, „maar ik heb nog nooit een groot dossier gehad waar we uit zijn gekomen zonder ergernissen.”

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil helemaal niet reageren op de plannen van andere coalitiepartijen.