Nieuws/Binnenland
1628668
Binnenland

’Deze emigratie is voor eeuwig’

Rob Floris wil niet meer weg uit Zweden.

Rob Floris wil niet meer weg uit Zweden.

Växjö - Rob Floris (45) woont en werkt al zeventien jaar in Zweden. Hij emigreerde als 28-jarige naar Växjö in het zuiden van het land om daar bij het arbeidsbureau te werken. „Ik kreeg een jaarcontract, het is voor eeuwig. Ik wil hier niet meer weg”, vertelt hij.

Rob Floris wil niet meer weg uit Zweden.

Rob Floris wil niet meer weg uit Zweden.

De ruimte in Scandinavië is volgens hem een verademing. „Files kennen we niet, de natuur is overweldigend. Ik houd van de bergen en de sneeuw, maar in de zomer is het heerlijk warm. Overal is de rust voelbaar. Als ik op mijn motor stap, kan ik honderden kilometers doorrijden zonder een stoplicht tegen te komen. Het wonen is erg goedkoop. Een vrijstaand huis met een lap grond is nog niet een kwart van wat je in Nederland betaalt”, aldus Floris.

Hij werkt in Zweden op het Europese arbeidsbureau Eures. „De nood is hier hoog. We hebben bijvoorbeeld een tekort aan 33.000 leraren, 22.000 verpleegkundigen, 15.000 vrachtwagenchauffeurs en vele duizenden technici. Zo zoeken we mensen die machines kunnen bedienen. Iedereen die een schroef kan indraaien, krijgt in Zweden een baan.”

Wat is ervoor nodig om te emigreren? Floris: „Het is in Europa zo gepiept. Er is genoeg werk in alle disciplines. Je moet wel durven en je aanpassen. De kansen zijn legio als je dat lef hebt. Voor je het weet komt een droom uit. Baanlozen zijn een uitstervend ras.”