Nieuws/Binnenland
1628746
Binnenland

Zussen en justitie begraven strijdbijl bij start proces

Akkoord beveiliging getuigen Holleeder

Amsterdam - Politie en Openbaar Ministerie gaan veel meer doen om de belangrijkste getuigen in het vandaag beginnende Holleeder-proces – Holleeders zussen Sonja en Astrid en ex-vriendin Sandra – te beveiligen. Dat is de voornaamste uitkomst van onderhandelingen tussen de vrouwen en het Openbaar Ministerie, die de afgelopen maanden in het diepste geheim plaatsvonden.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is maandag in de rechtbank bij de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (v.a.10.00 uur).

De strijdbijl met het Openbaar Ministerie op dat punt is afgelopen week begraven, bevestigt Astrid Holleeder. „We zijn tevreden over de wijze waarop onze beveiliging nu is geregeld.” De vrouwen zullen daarom tijdens het proces gewoon in de rechtszaal getuigen. Eerder dreigden ze nog hun medewerking aan de strafzaak op te zeggen.

Vooral Astrid Holleeder haalde een aantal keer hard uit naar justitie over de wijze waarop zij, Sonja en Sandra werden beschermd tegen eventuele wraakacties vanuit de onderwereld. De zus van Willem Holleeder beschreef in Dagboek van een getuige hoe de vrouwen in haar ogen volstrekt in de steek werden gelaten.

Alarmknoppen

Zo kregen ze alarmknoppen en noodtelefoons die niet werkten en draaiden ze zelf voor heel veel kosten op. Kogelwerende vesten en auto’s moesten de getuigen zelf aanschaffen. Toen Astrid Holleeders eerste boek Judas een kaskraker werd, vond justitie dat ze voortaan wel zelf voor haar beveiliging kon opdraaien. Het OM stelde de indruk te willen vermijden dat de vrouwen ’gekochte getuigen’ zijn.

De medewerking van de vrouwen aan het proces is voor het OM cruciaal. Ze legden de afgelopen jaren zeer belastende verklaringen af over Holleeders betrokkenheid bij huurmoorden. Ze herhaalden de beschuldigingen tijdens besloten verhoren bij de rechter-commissaris.

Het OM wil de vrouwen hun aantijgingen ook in de rechtszaal laten herhalen. Holleeder en zijn advocaten mogen bij die gelegenheden ook zelf vragen stellen aan de getuigen.

Het proces, dat na een aantal inleidende pro-formazittingen maandag echt begint, vindt onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen plaats. De zestig procesdagen zijn grotendeels in de zwaarbewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Justitie is op het ergste voorbereid. Een eerder proces tegen Holleeder ging gepaard met extreem geweld. Op de openingsdag in april 2007 schoten onbekenden met een raketwerper in de vroege ochtend drie granaten af op de gerechtsbunker. Niemand raakte gewond maar de opschudding was groot. Toenmalig minister van justitie Ernst Hirsch Ballin noemde de actie een aanslag op de rechtsstaat.

Wie de granaataanval uitvoerde is nooit opgehelderd. Holleeders toenmalige advocaat Jan-Hein Kuijpers vermoedde dat het een signaal was van de onderwereld aan Holleeder om niet over anderen te praten. ’s Lands bekendste beroepscrimineel had kort daarvoor laten doorschemeren dat hij aan de rechter tekst en uitleg zou geven.