Nieuws/Binnenland
1628936865
Binnenland

Rutte over Keijzer: ’Kon niet anders dan leiden tot ontslag’

Demissionair premier Mark Rutte.

Demissionair premier Mark Rutte.

Den Haag - Het ontslag van Mona Keijzer als demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, na haar kritische interview over de coronapas in De Telegraaf, was volgens premier Mark Rutte onvermijdelijk. Er is volgens hem ’best enige ruimte’ voor discussie over het kabinetsbeleid: „Maar dit ging echt veel verder.”

Demissionair premier Mark Rutte.

Demissionair premier Mark Rutte.

Dat zegt Rutte dinsdagmiddag nadat hij door PVV-leider Geert Wilders naar de Kamer is geroepen. Wilders prijst Keijzer juist voor haar kritiek op het coronatoegangsbewijs, waarvan de invoer volgens de CDA-politica ’eigenlijk niet uit te leggen’ is. De kritiek op het kabinetsbeleid, door een bewindspersoon zelf, is volgens Wilders terecht: „Eindelijk stond er iemand uit het kabinet op die publiek de waarheid sprak over het coronatoegangsbewijs.”

Maar volgens Rutte is Keijzer met haar kritiek te ver gegaan. Er mag volgens de premier ’best wel enige ruimte zijn, ook voor leden van het kabinet, om te zeggen dat er kleurschakeringen zijn’ in het kabinetsbeleid. „Maar dit ging echt veel verder”, vindt de minister-president.

In het interview gaf Keijzer volgens Rutte kritiek ’over het huidige kabinetsbeleid, in vrij stevige bewoordingen’: „En ook nog op dag dat het kabinetsbeleid inging.” Daardoor ontstond er volgens hem een ’groot probleem’, met maar één mogelijke conclusie: „Het kon niet anders dan leiden tot het ontslag van Keijzer.”

Rutte zegt het ontslag van Keijzer persoonlijk vervelend te vinden: „Het is verschrikkelijk hoe het allemaal gelopen is.”