Nieuws/Binnenland
1629202
Binnenland

Gesprek van de Dag

Megaproces Holleeder van start en meisjes steeds jonger de prostitutie in

Ruim drie jaar na zijn aanhouding begint de rechtbank maandag met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Verder start maandag ook de rechtszaak tegen terreurverdachte Salah Abdeslam, wonnen de Philadelphia Eagles verrassend de Super Bowl en gaan meisjes steeds jonger de prostitutie in. Dat en meer lees je in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Nick Foles toont de beker.

Nick Foles toont de beker.

 • De Philadelphia Eagles hebben voor het eerst in de geschiedenis de Super Bowl gewonnen. Ze versloegen in de finale van de National Football League de New England Patriots van de beroemde quarterback Tom Brady. In het U.S. Bank Stadium in Minneapolis werd het 41-33. Lees meer.
 • Justin Timberlake heeft tijdens zijn halftime-show bij de Super Bowl zondag een hommage gebracht aan Prince. De in 2016 overleden zanger was onder meer op een grote projectie te zien tijdens het optreden van Justin, die daarbij een stukje van Prince’ hit I Would Die 4 You zong. Lees meer.
 • Pink kreeg na haar uitvoering van het Amerikaanse volkslied bij de Super Bowl de nodige kritiek, omdat ze vlak voor het optreden haar kauwgom uitspuugde om het veld. Volgens de muzikante ligt het verhaal echter anders. Lees meer.
 • Zuid-Korea heeft 36.000 buitenlanders verboden het land in te komen voorafgaand aan de Olympische Spelen. Daaronder zitten ook mensen die banden zouden hebben met extremistische groepen zoals Islamitische Staat. De maatregel is bedoeld om de veiligheid tijdens de Spelen te kunnen garanderen, zei persbureau Yonhap maandag. Lees meer.
 • Door een gaslek zijn acht werknemers van een staalfabriek in China om het leven gekomen. Tien andere mensen raakten gewond en werden in het ziekenhuis opgenomen, meldde staatspersbureau Xinhua maandag. Lees meer.

Gespreksstof voor bij de koffie

 • Justitie maakt zich grote zorgen over meisjes die steeds jonger de prostitutie ingaan. Kinderen van 13 jaar zijn allang geen uitzondering meer. Opvallend genoeg gaat het daarbij ook om meiden die er vrijwillig zijn ingestapt en zichzelf niet als slachtoffer zien. Lees meer.
 • De serie De Luizenmoeder heeft zondagavond een nieuw record gevestigd. Er keken naar de vierde aflevering bijna 3,5 miljoen mensen. Dat is ruim een miljoen meer dan vorige week zondag, blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Lees meer.
 • PvdA-coryfee Job Cohen roept zijn partijgenoten in de Eerste Kamer op voor het nieuwe systeem voor orgaandonatie te stemmen. „Het is een kwestie van solidariteit. Het is een oproep aan mijn eigen PvdA: Als we ook maar één persoon kunnen redden dan moeten we dat doen en niet nalaten”, stelde Cohen in het NCRV-programma Jacobine op zondag. Lees meer.
 • Zeven knobbelzwanen die toebehoren aan koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk zijn mogelijk gestorven door het vogelgriepvirus. Volgens The Sun stierven de zwanen aan de H5N6-variant, die zeer besmettelijk is, maar ongevaarlijk voor mensen. De zwanen maakten deel uit van een groep in Windsor, waar een van de officiële residenties van de Britse koninklijke familie is gelegen. Lees meer.
 • Kylie Jenner is afgelopen donderdag bevallen van een dochtertje. Dat onthult de realityster op Instagram. Opmerkelijk, want tot dusverre wilde ze niets kwijt over haar zwangerschap. Lees meer.
 • Prins Harry heeft zijn tante Sarah Ferguson niet uitgenodigd voor zijn bruiloft waar hij zal trouwen met Meghan Markle. Dit maakt een Britse krant zondag bekend. Lees meer.

Stelling van de dag

 • Steeds meer reisorganisaties maken zich zorgen over de negatieve invloed die de klimaatverandering heeft op het toerisme en zien de noodzaak in van het vergroenen van de luchtvaart. Zij staan daarom minder afwijzend tegenover plannen van het kabinet voor een nieuwe vliegtaks. Helpt zo’n vliegtaks het milieu? Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

Willem Holleeder gaat mogelijk levenslang achter de tralies.

Willem Holleeder gaat mogelijk levenslang achter de tralies.

 • Politie en Openbaar Ministerie gaan veel meer doen om de belangrijkste getuigen in het vandaag beginnende Holleeder-proces – Holleeders zussen Sonja en Astrid en ex-vriendin Sandra – te beveiligen. Dat is de voornaamste uitkomst van onderhandelingen tussen de vrouwen en het Openbaar Ministerie, die de afgelopen maanden in het diepste geheim plaatsvonden. Lees meer.
 • De Belgische rechtszaak tegen terreurverdachte Salah Abdeslam gaat maandag van start. De rechtbank in Brussel heeft een week uitgetrokken voor het proces over een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst. Lees meer.
 • Ambulancemedewerkers voeren maandag actie in de grote steden uit protest tegen de te hoge werkdruk in de sector. Het gaat om medewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands-Midden. Lees meer.
 • Alle politieke partijen die willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, moeten maandag hun lijst kandidaten inleveren. Dat gebeurt bij het centraal stembureau in elke gemeente waar op 21 maart verkiezingen zijn. Lees meer.