Nieuws/Binnenland
1629273058
Binnenland

Radiodebat: Wilders beschimpt Kaag om vlieglust

Den Haag - Tijdens het eerste grote lijsttrekkersdebat van 2021 botsten verschillende lijsttrekkers met elkaar. Het NOS-debat is gestart met een harde clash tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en Thierry Baudet (FvD). Rutte valt de FvD-leider aan op de eerdere affaire rond antisemitisme en racisme binnen FvD-appgroepen aan. „Zou dat dan een betrouwbare overheid zijn?” vraagt Rutte zich af.

„Er is geen minder racistisch persoon in de Tweede Kamer dan ik,” antwoordt Baudet. „Onze partij draait om een gedeelde liefde voor Nederland.” Rutte valt Baudet aan omdat hij twijfel zou zaaien over de geldigheid van de komende verkiezingen, onder meer omdat er per brief kan worden gestemd.

Lilian Marijnissen (SP) hekelt de beweringen van Baudet dat het coronavirus niet meer dan een griepje zou zijn: „U schoffeert al die mensen die hierdoor heel ziek zijn geworden. Ik denk niet dat met beide heren er een betrouwbare overheid zou zijn.” Baudet ontkent van een ’griepje’ te hebben gerept. „Een zware griep, dat heb ik gezegd.”

Kaagbaan

In het debat over klimaat richtte PVV-leider Geert Wilders zijn pijlen op Kaag, die eerder in alarmistische bewoordingen sprak over klimaatverandering. De D66-leider zei dat het een kwestie is van ’doen of doodgaan’.

„De gewone man gaat uiteindelijk de rekening betalen voor de klimaatdoelen,” zegt Wilders. „En mevrouw Kaag blijft vrolijk de wereld overvliegen.” De PVV-leider heeft naar eigen zeggen de vlieggeschiedenis van Kaag als minister voor Handel nagetrokken. „U bent in het afgelopen jaar 4,5 keer de wereld over gevlogen. Het zou me niet verbazen als Schiphol de Kaagbaan naar u vernoemd heeft.” Daarop noemde Kaag Wilders een ’klimaatontkenner’.

Vuurdoop voor Hoekstra

Voor CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra (CDA) is het zijn debuut in een groot verkiezingsdebat, dat op NPO Radio 1 werd uitgezonden. In gesprek met Esther Ouwehand (PvdD) en Lilianne Ploumen (PvdA) is er een element waar de drie het direct over eens zijn: er moet een ministerie voor Wonen komen. Maar de partijen verschillen van mening over het takenpakket. Hoekstra, die zijn vuurdoop met kalmte doorstaat, stelt dat een nieuw ministerie de regie zou moeten pakken op de woningmarkt.

„Wonen is geen markt, wonen is een recht”, denkt Ploumen. Ouwehand is er vooral op gebrand dat boeren hun grond moeten afstaan om woningen op te bouwen en dat nieuwe huizen voldoen aan klimaateisen.

Ploumen en Hoekstra botsen over de zogenoemde Prins Bernhardbelasting, zoals de PvdA een voorstel voor een nieuwe heffing voor huisbazen noemt. Hoekstra vindt dat sommige ondernemers daar onnodig door gedupeerd worden. „Voor sommige mensen zorgt de verhuur voor hun pensioen. Die kun je geen speculanten noemen.”

De CDA-leider nam in het volgende debat vervolgens D66-lijsttrekker Sigrid Kaag onder vuur over het delen van bankgegevens om criminelen te pakken. Volgens de CDA’er is het mede dankzij D66 dat ‘politie en justitie met de handen op de rug gebonden zijn’. Volgens Kaag staat de privacy van mensen voorop: „Dat is ook veiligheid.”

In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren met Wouter de Winther: welke verkiezingsdebatten staan er de komende tijd op de planning en waar moet de kiezer op letten: