Nieuws/Buitenland
162970140
Buitenland

China straft functionarissen na dodelijke ultramarathon

PEKING - China heeft 27 regeringsfunctionarissen gestraft na een ultramarathon waarbij 21 deelnemers aan onderkoeling stierven. De autoriteiten achten de veroordeelden verantwoordelijk voor de slachtoffers van de 100 kilometer-hardloopwedstrijd vorige maand bij de stad Baiyin in de provincie Gansu, melden Chinese media. Het is een van de dodelijkste sporttragedies wereldwijd in de recente geschiedenis.

De atleten overleden nadat ze werden overvallen door extreem weer tijdens een crosscountry bergrace. De in totaal 172 deelnemers kregen op grote hoogte te maken met hagel, ijzel, harde wind en een plotseling dalende temperatuur.

Van de gestrafte functionarissen verloor de baas van de regio waar de wedstrijd werd gehouden haar baan. De autoriteiten vinden onder meer dat de race onprofessioneel was georganiseerd.

Na aanleiding van het dodelijke incident zijn alle sportevenementen met een hoog risico opgeschort als zij geen toezichthouder, vastgestelde regels en duidelijke veiligheidsnormen hebben. Het gaat onder meer om berg- en woestijnsporten, vliegen met een ’wingsuit’ en ultralangeafstandslopen.