Nieuws/Buitenland
1629897748
Buitenland

Tientallen doden door verdrukking bij bedevaart Israël

TEL AVIV - In Noord-Israël zijn vrijdag minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest, meldt persbureau Reuters op basis van de hulpdiensten en medische bronnen. Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar de hulpdiensten schreven de vele doden en gewonden later toe aan een stampede. Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis „een zware ramp.”

Het Franse persagentschap AFP meldt op basis van de hulpdiensten dat minstens twintig gewonden in kritieke toestand verkeren. Mensen zouden in de verdrukking zijn geraakt doordat er paniek was uitgebroken. Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic.

De catastrofe vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultra-orthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden de gedenkdag Lag Ba’Omer. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt.

650 touringcars

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.