Nieuws/Buitenland
1630038094
Buitenland

Anarchie in Noord-Ierland, 55 agenten gewond: wat gebeurt daar?

Een jongen is te zien met achter zich de rokende puinhopen in Newtownabbey, ten noorden van Belfast.

Een jongen is te zien met achter zich de rokende puinhopen in Newtownabbey, ten noorden van Belfast.

AMSTERDAM - Na een zesde nacht van geweld in Noord-Ierland zijn zeven politieagenten gewond geraakt. Het geweld gaat maar niet liggen. Voor de buitenwacht komt de nieuwste Europese brandhaard misschien als een verrassing. Wat is er aan de hand?

Een jongen is te zien met achter zich de rokende puinhopen in Newtownabbey, ten noorden van Belfast.

Een jongen is te zien met achter zich de rokende puinhopen in Newtownabbey, ten noorden van Belfast.

De Noord-Ierse regering is donderdag in spoedberaad bijeengekomen, en heeft het geweld veroordeeld als „compleet onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen.” Ook het parlement komt samen.

De voorbije zes nachten waren er onlusten en raakten 55 agenten gewond. Bij het geweld van woensdag in Belfast raakte ook een fotojournalist gewond en werd een bus in brand gestoken. Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten bestookten elkaar en de politie met molotovcocktails.

Republikeinen willen een onafhankelijke republiek oprichten, die het hele eiland Ierland omvat. De groep omvat vooral katholieken. Aan de andere kant van het spectrum staan de unionisten, die het Verenigd Koninkrijk in ere willen houden, ofwel de unie tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Sinds Ierland in 1921 onafhankelijk werd van de unie, splitst het thema het noordelijke deel van het eiland.

’Moet stoppen’

De Noord-Ierse regering, waarin zowel unionisten als republikeinen zitten, publiceerde na afloop van een spoedzitting een gezamenlijke mededeling waarin ze het geweld veroordelen. „We zijn zeer bezorgd over de gebeurtenissen die we de voorbije week op onze straten gezien hebben”, schrijven de ministers. „Aanvallen op politieagenten, openbare diensten en gemeenschappen zijn te betreuren en moeten stoppen.”

Een politieauto wordt in brand gezet.

Een politieauto wordt in brand gezet.

Niet alleen vanuit Belfast, maar ook uit Dublin en Londen kwamen bezorgde reacties over de hernieuwde spanningen tussen de pro-Britse gemeenschap en Ierse republikeinen.

Ook in andere regio’s, zoals Derry, Newtownabbey, Carrickfergus en Ballymena, kwam het de afgelopen dagen tot geweld.

Brexit

De spanningen in Noord-Ierland lopen al geruime tijd op, omdat het land worstelt met de grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, die er gekomen zijn na de Brexit. Om te voorkomen dat er een EU-buitengrens met grensposten en controles ontstaat tussen de republiek Ierland en het Britse noorden, heeft dat voorlopig een speciale status gekregen. Daarvoor zijn wel controles nodig op het handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. De unionisten voelen zich hierdoor verraden.

Het potje kookte verder over toen bekend raakte dat leden van Sinn Fein geen gevolgen zullen dragen voor het bijwonen van de begrafenis van een voormalig IRA-lid in juni. Die begrafenis, die bijgewoond werd door 2.000 mensen, verliep niet volgens de coronaregels. Onder de aanwezigen was ook vicepremier Michelle O’Neill. Zij verontschuldigde zich voor haar aanwezigheid. De IRA was een paramilitaire groepering die streed voor een gezamenlijk Ierland.