Nieuws/Binnenland
1630071
Binnenland

Vrees bij deel van Tweede Kamer

’Inburgeringsplicht steeds meer een farce’

Woensdag spreekt de Kamer met de minister over integratie.

Woensdag spreekt de Kamer met de minister over integratie.

Den Haag - De inburgeringsplicht wordt steeds meer ‘een farce’ nu minister Koolmees (Sociale Zaken) de teugels laat vieren om de wachttijden terug te dringen. Daarvoor vreest een deel van de Tweede Kamer.

Woensdag spreekt de Kamer met de minister over integratie.

Woensdag spreekt de Kamer met de minister over integratie.

VVD-Kamerlid Bente Becker is zeer ongelukkig dat Koolmees het eindgesprek met de examinator voor het inburgeringsonderdeel ‘Oriëntatie Nederlandse arbeidsmarkt’ wil schrappen om de wachttijden terug te dringen. „Als je zelfs zonder examen kan slagen, wordt het helemaal een wassen neus”, reageert ze.

Ze maakt zich grote zorgen dat inburgeraars de 64 uur aan cursus die ze dan nog wel moeten volgen, niet serieus nemen. „Hoe gaat Koolmees hierop controleren? Ik ben daar zeer kritisch over.”

Becker zegt er nog niet van overtuigd te zijn dat dit de beste oplossing is voor het acute probleem, daar wil ze de minister eerst over aan de tand voelen. Het liefst zou ze zien dat Koolmees zo snel mogelijk werk maakt met haar pleidooi om nieuwkomers ook echt kennis te laten maken met de werkvloer, als onderdeel van de inburgering.

Noodzakelijk

CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt op zijn beurt Koolmees’ ingrijpen „gezien de omvang van de situatie noodzakelijk”. Maar ook hij vreest voor misbruik en wijst erop dat deze maatregelen in ieder geval niet betekenen dat de inburgering verbetert. „De minister moet daarom duidelijk maken welke stappen hij zet om wél tot verbeteringen te komen.”

Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt de acute ingreep gerechtvaardigd. „Inburgering moet er wel aan bijdragen dat mensen aan het werk kunnen”, zegt hij. „Het hele inburgeringsbeleid is vastgelopen en het is vooral hard nodig dat het op de schop gaat.”

Idioot

Maar op begrip van de PVV hoeft Koolmees niet te rekenen. „Hij maakt van de inburgering een totale farce”, foetert PVV-Kamerlid De Graaf. „Er is nu alleen nog maar aanwezigheidsplicht. Daarmee kan iedere analfabeet Nederland binnenkomen en gratis z'n inburgering halen.”

De Graaf ziet in ‘dit idiote voorstel’ van de minister „een signaal aan heel Afrika om hierheen te komen: Huis gratis, zorg gratis, school gratis, uitkering gratis, inburgering gratis. Koolmees capituleert hiermee totaal.”

Debat

Woensdag spreekt de Kamer met de minister over integratie. Wat betreft de PVV komt het echter dinsdag al aan de orde tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk is ontevreden. Hij spreekt van ’paniekvoetbal’: „Koolmees schaft het examen af omdat er geen docenten zijn. Stel je voor dat we dat bij het schoolvak Nederlands zouden doen!”

Van Dijk vindt dat er flink geïnvesteerd moet worden in het inburgeringsonderwijs. „Dan hoef je geen vakken meer te schrappen.”

Samen met GroenLinks wil de SP dat de marktwerking uit de inburgering verdwijnt. „In 2013 hebben we zelfs Nederlander worden geprivatiseerd en sindsdien zijn de slagingspercentages gekelderd terwijl de wachttijden stegen”, constateert GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. „De beste manier om wachttijden terug te dringen is die marktwerking en het daarmee samenhangende woud aan regelgeving uit het systeem halen.