Nieuws/Binnenland
1630158
Binnenland

Lange files richting de sneeuw: wat zijn de knelpunten?

Lange files op weg naar de wintersport.

Lange files op weg naar de wintersport.

UTRECHT - Nederlandse wintersporters die komend weekeind met de auto richting de Alpen vertrekken, moeten in Duitsland en Frankrijk rekening houden met lange files.

Lange files op weg naar de wintersport.

Lange files op weg naar de wintersport.

„Vanwege carnaval zijn veel mensen vrij en trekken wintersportliefhebbers massaal naar de Alpen. De sneeuwcondities zijn uitstekend. Oostenrijk blijft het favoriete wintersportland voor Nederlanders. Frankrijk is een goede tweede, daarna volgen Duitsland en Zwitserland”, aldus de ANWB.

,,Uit eerdere jaren weten we dat het vrijdagmiddag voor carnaval al druk wordt in Duitsland. Veel Belgen en Duitsers gaan dan ook de weg op'', zegt een woordvoerder.

Een overzicht van de knelpunten:

  • In Duitsland wordt het vrijdagmiddag 9 februari al druk. Vervolgens is het zaterdagochtend aansluiten in de files op de A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen, A8 Stuttgart-München en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein.
  • In Frankrijk staan op zaterdag 10 februari de hele dag files ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers gaan erg traag.
  • In Oostenrijk wordt het zaterdag 10 februari filerijden op de Fernpas, de B179, tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg-Villach, op de A12 tussen Kufstein en Landeck en op de toegangsroutes naar de skigebieden in Tirol, Voralberg en Salzburgerland loopt het verkeer op veel plaatsen vast.
  • In Zwitserland zijn de A1 Zürich-Bern en de A2 Bazel-Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel de belangrijkste knelpunten.