Nieuws
1630730
Nieuws

Transgender Monica: ophef over grap Van der Gijp overdreven

Monica Overdijkink is transgender en werkte voor haar transitie als tv-presentator voor RTV Rijnmond. Zij vindt de ophef over de grap van René van der Gijp behoorlijk overdreven. Haar transitie zorgde destijds wel voor veel reacties.

Velen keken mee hoe de Belgische verslaggever Boudewijn van Spilbeeck na een gendertransitie voor het eerst als Bo op tv verscheen. Zo deed René van der Gijp inVI alsof hij als Renate verder wilde. Maar verslaggever Monica Overdijkink, zelf transgender en er met eentje getrouwd, haalt daarover haar schouders op. "Er zijn eigenlijk slechts een paar dingen die je beter niet kunt vragen of zeggen."

Voor Monica is het verhaal van Bo zeer herkenbaar. Ze werkte voor haar transitie als tv-presentator voor RTV Rijnmond. "Jarenlang ging ik in mijn vrije tijd al als vrouw de deur uit, maar op mijn werk durfde ik het niet. Er waren maar twee collega’s die het wisten. Met één van de twee had ik afgesproken dat áls ik uit de kast zou komen, zij er een reportage over mocht maken."

Om het, net als Bo, aan de hele wereld bekend te maken is spannend, maar ergens ook handig. "Ik zat er altijd wel mee hoe ik het moest uitleggen aan mensen. Hoe langer je zoiets geheim houdt, hoe moeilijker het wordt om het te vertellen. Het voelt alsof je al twintig jaar tegen je collega’s en vrienden hebt gelogen over wie je echt bent en wie je wil zijn."

De ophef over de grap van René van der Gijp vindt Monica behoorlijk overdreven. "Ach, het is een voetbalprogramma met voetbalhumor. Als je het niet leuk vindt, zap je toch weg? Volgens mij is René trouwens de enige aan tafel die überhaupt ooit een transgender ontmoet heeft. Ik was bij een boekpresentatie van een andere transgender en toen werd het eerste exemplaar aan René uitgereikt."

Lees op VROUW.nl het hele interview met Monica.