Nieuws/Buitenland
1630814682
Buitenland

First lady Melania Trump neemt alvast afscheid

Melania Trump (archiefbeeld, september 2020).

Melania Trump (archiefbeeld, september 2020).

WASHINGTON - De echtgenote van de Amerikaanse president Trump, Melania, heeft alvast afscheid genomen als zogenoemde first lady. In een videoboodschap, onder meer op Twitter, richt zij zich tot het Amerikaanse volk.

Melania Trump (archiefbeeld, september 2020).

Melania Trump (archiefbeeld, september 2020).

Ze zegt onder meer dat de afgelopen vier jaar onvergetelijk zijn geweest. Ook toont ze zich dankbaar voor haar rol tijdens het presidentschap van haar man: „Het is de grootste eer van mijn leven geweest om als first lady van de Verenigde Staten te dienen.”

Melania Trump zal het Witte Huis verlaten met de laagste populariteit tijdens haar termijn als first lady, blijkt uit een peiling voor de Amerikaanse nieuwszender CNN. Van de ondervraagden heeft 47 procent een negatieve kijk op de first lady, 42 procent een positieve indruk. Schrale troost: haar man, de vertrekkende president, wordt maar door 33 procent gunstig beoordeeld. First lady Michelle Obama was vier jaar geleden bij haar vertrek nog goed voor 69 procent instemming.

Tekst loopt door onder de video.

Trump en first lady Melania worden woensdag opgevolgd door Joe Biden en diens vrouw Jill. Het echtpaar Trump zal op deze inhuldigingsdag het echtpaar Biden niet verwelkomen in het Witte Huis. Daarmee wordt met een traditie gebroken, meldt CNN. In plaats daarvan worden de Bidens begroet door de hoofdbode van het Witte Huis.

Eerder was al gemeld dat Trump verstek laat gaan bij de inauguratie en al ’s ochtends uit Washington wil vertrekken. Daarmee wijkt hij af van het gebruik om als oud-president bij de beëdiging van een opvolger te zijn. Trump zou het niet kunnen verkroppen dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Wat is Donald Trump van plan nu hij is verwijderd van social media? In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Over hoop’ doet Amerikakenner Willem Post zijn voorspellingen: