Nieuws/Buitenland
1631165235
Buitenland

Onrust in Irak houdt aan, dode en gewonden

BAGDAD - Duizenden Irakezen zijn zaterdag opnieuw de straat opgegaan om te demonstreren tegen de falende overheid. In Bagdad leidde dat andermaal tot ongeregeldheden. De oproerpolitie schoot een actievoerder dood en verwondde 91 anderen. Dat hebben zegslieden van de ziekenhuizen en veiligheidsdiensten bevestigd.

Het aanbod van premier Adel Abdul Mahdi om ontslag te nemen ten einde de onrust te beteugelen, heeft tot dusver geen gehoor gevonden. De voorbije week werden, onder meer op het Tahrir-plein in de hoofdstad, de grootste betogingen gehouden sinds de val van dictator Saddam Hussein. Opvallend veel jongeren verhieven hun stem.

Vorige maand kwamen tijdens rellen meer dan 250 demonstranten om het leven. De politie vuurde traangasgranaten en rubberen kogels af, maar schoot volgens mensenrechtenorganisaties ook geregeld met scherp. Een onderzoeksteam van de Iraakse regering stelde vast dat de ordestrijdkrachten in de eerste week van oktober excessief geweld gebruikten. Er waren toen 149 burgerdoden te betreuren.