Nieuws/Binnenland
1631441597
Binnenland

CDA-Kamerlid Boswijk blijft even thuis na protest boeren bij huis

Derk Boswijk (CDA).

Derk Boswijk (CDA).

DEN HAAG - CDA-Kamerlid Derk Boswijk blijft de komende dagen thuis bij zijn gezin, nadat dinsdagavond boze boeren bij zijn huis stonden om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Zelf was hij toen nog aan het werk, zijn twee kinderen van 4 en 7 jaar waren er wel, meldt hij op Twitter.

Derk Boswijk (CDA).

Derk Boswijk (CDA).

„Ik ga altijd met iedereen overal, ook bij negatief advies, in gesprek”, zegt Boswijk. „Ook gisteren nog. Ik hoor dan de onzekerheid en woede maar die helaas ook vaak is gebaseerd op halve waarheden.” Maar politici thuis opzoeken „dient geen enkel doel”, vindt hij. „Stop ermee!”

De CDA’er benadrukt dat de boeren die over de schreef gaan een beperkte groep vormen. Hij zegt ervan overtuigd te zijn „dat het overgrote gedeelte van de agrarische sector hardwerkende mensen zijn die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves.”

D66’er Tjeerd de Groot heeft „alle begrip” voor het besluit van Boswijk. Ook bij zijn woning in Friesland rijden ’s avonds laat trekkers door de straat. Hijzelf komt daar om die reden even niet; komend weekeinde brengt hij door in zijn huis in Den Haag. Normaal is hij daar alleen op de dagen dat de Tweede Kamer vergadert.

„Dit is geen demonstratie maar intimidatie”, vindt De Groot. Hij vindt de overlast die boze boeren met hun trekkers veroorzaken in zijn dorp ook erg vervelend voor de buren. „Daar zijn ook mensen bij met kleine kinderen.”

Yeşilgöz: politici thuis opzoeken alle grenzen voorbij

Het is „alle grenzen voorbij” dat relschoppers dinsdagavond agenten aanvielen en stikstofminister Christianne van der Wal thuis opzochten, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) op Twitter. Ze spreekt ”100 procent steun” uit „voor de lokale diensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid”, en benadrukt dat de politie en het Openbaar Ministerie optreden, ook achteraf. Verdere maatregelen kondigde de minister niet aan.

Eerder woensdag zei premier Mark Rutte vanuit Madrid, waar hij is voor een NAVO-top, al dat de politie optreedt tegen de relschoppers en boeren die zich misdroegen. Hij riep demonstranten op „beschaafd” te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Van der Wal heeft vaker boze boeren voor haar huis gehad. Ook toen klonk afschuw vanuit politiek Den Haag. Inmiddels staat een politiepost voor haar deur, maar die kon de groep dinsdagavond niet tegenhouden. De menigte brak door de politiebarricade heen.