Nieuws/Buitenland
1632472963
Buitenland

Spoedoverleg na verovering Aden door separatisten

Aden.

Aden.

ADEN - De separatisten in de Jemenitische havenstad Aden willen het spoedoverleg bijwonen waar Saudi-Arabië toe heeft opgeroepen. Dat meldt de leider van de separatistische Zuidelijke Overgangsraad in een toespraak. Aidarous Al-Zubaidi zegt ook achter een wapenstilstand te staan.

Aden.

Aden.

De separatisten, die Zuid-Jemen willen afscheiden van het noorden, hebben in Aden feitelijk de macht gegrepen. Ze veroverden het presidentieel paleis en legerbasissen. Daarop zou de internationale coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië luchtaanvallen hebben uitgevoerd op hun posities.

Aden deed dienst als tijdelijke zetel van de regering van president Hadi, die wordt gesteund door Saudi-Arabië. De echte hoofdstad Sanaa viel enkele jaren geleden in handen van Houthi-opstandelingen. Die hebben grote gebieden in handen en worden bestreden door een internationale coalitie onder leiding van de Saudiërs.

De separatisten deden ook mee aan de strijd tegen de Houthi’s, maar raakten recentelijk in gevecht met troepen die Hadi steunen. De coalitie heeft geëist dat de eenheden van de Overgangsraad zich terugtrekken, maar daar is voor zover bekend nog geen gehoor aan gegeven.