Nieuws/Buitenland
163254
Buitenland

Maleisië stuurt ’Gülen-verdachten’ terug

KUALA LUMPUR - De Maleisische autoriteiten hebben donderdag drie Turkse burgers uitgezet naar hun thuisland. Het trio wordt verdacht van banden met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door Ankara verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Het gaat om een 43-jarige schooldirecteur, een 39-jarige zakenman een 58-jarige academicus. Het trio vormde volgens Maleisië een gevaar voor de staatsveiligheid. Uit een onderzoek door de Maleisische politie zou zijn gebleken dat ze inderdaad betrokken waren bij activiteiten van de Gülen-beweging.

Ook speelde mee dat Ankara de reisdocumenten van de mannen had ingetrokken. „Daardoor was hun verblijf in Maleisië illegaal”, zei een politiefunctionaris.

De vrouw van de schooldirecteur had de autoriteiten tevergeefs opgeroepen haar man uit te zetten naar een ander land. Ook mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties keerden zich tegen de uitzetting. Ze waarschuwden dat de mannen mogelijk worden gemarteld in hun thuisland.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop