Nieuws/Buitenland
1632762901
Buitenland

Facebook verwijdert misleidende advertenties campagne Trump

WASHINGTON - Facebook heeft een aantal misleidende advertenties van de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump van de site gehaald. De reclames deden vermoeden dat het om de Amerikaanse volkstelling ging, maar als op de advertentie geklikt werd kwam de gebruiker op de campagnewebsite van de president terecht.

Op die campagnesite werden bezoekers gevraagd om persoonlijke gegevens achter te laten. Facebook heeft, na forse kritiek van burgerrechtenorganisaties, de advertenties nu verwijderd.

De campagne van Trump geeft, net als in 2016, miljoenen dollars uit aan verkiezingsadvertenties op sociale media. Sinds 2018 betaalde de Republikeinse herverkiezingscampagne omgerekend al ruim 30 miljoen euro aan Facebook voor politieke advertenties.

Facebook werkt met enkele nieuwsorganisaties samen om berichten op het platform op waarheid te checken. Als blijkt dat berichten onwaar zijn, worden ze aan minder mensen getoond en worden ze als misleidend gemerkt.

Trump en Facebookbaas Mark Zuckerberg hadden vorig jaar twee ontmoetingen. Over wat er is besproken, is nauwelijks iets bekend geworden.