Nieuws/Binnenland
1632922056
Binnenland

Belgen schamen zich kapot na blunder met Nederlandse vlag: ’Zelfs dit lukt niet’

Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Brussel - Steunt de Belgische premier Alexander De Croo stilletjes het boerenprotest in Nederland? Of dacht hij dat de minister-president van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op visite kwam? Het klinkt allemaal niet erg aannemelijk. Waarschijnlijk blunderde het team van de regeringsleider door tijdens een werkbezoek van premier Mark Rutte onze nationale driekleur omgekeerd op te hangen. De Croo heeft de fout inmiddels rechtgezet.

Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Tijdens de boerenoproer in Nederland is de omgekeerde vlag uitgegroeid tot een protestsymbool. De gênante fout in het kantoor van de Belgische premier zorgt dan ook voor de nodige reacties op sociale media.

„Hangt de Nederlandse vlag nou op z’n kop?”, twittert BBB-leider Caroline van der Plas bijvoorbeeld. Kamerlid Theo Francken van de Vlaamse oppositiepartij N-VA: „Wie doet daar het protocol? Nederland is onze beste en belangrijkste buur. Zelfs hun vlag correct hangen lukt niet.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dan onze zuiderburen worstelen met onze vlag. In mei ontdekte De Telegraaf tijdens een bezoek van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) een omgekeerde vlag bij het stadspaleis van de Vlaamse regering.

Overigens hebben Rutte en De Croo het tijdens hun overleg over hele andere zaken gehad. Nederland en België trekken samen op in een poging om meer grip te krijgen op de hoge asielinstroom. Ze willen dat de Europese Commissie nu eindelijk een keer werk maakt van naleving van de Dublinregels en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Verder hebben de twee regeringsleiders afgesproken om meer samen te werken in de strijd tegen drugsmaffia.

Afgelopen zomer is Antwerpen overvallen door een golf aanslagen door ongure types uit het drugsmilieu. Veel verdachten komen uit Nederland. Deze week werd een zesde verdachte in Nederland opgepakt in het onderzoek naar een poging tot ontvoering van de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne.

Foutje rechtgezet

De Croo heeft zijn fout inmiddels rechtgezet met een filmpje op Twitter. „Beste Mark, bedankt voor het goede gesprek gisteren! Maar, wel nog één niet onbelangrijk detail. De Nederlandse vlag hoort wel zo. Tot snel”, zegt de Vlaming, wijzend naar de vlag.

Ook Rutte heeft daar op gereageerd: „Fijn om te zien dat onze driekleur weer recht hangt, zo is hij toch op zijn mooist.”