Nieuws
16330
Nieuws

Amalia verjaart ’normaal’

De jarige prinses Amalia in het park van museumpaleis Het Loo.

De jarige prinses Amalia in het park van museumpaleis Het Loo.

Prinses Amalia is vandaag 13 jaar geworden. Vanmiddag wordt de geboortedag van de troonopvolger door Haagse hoogwaardigheidsbekleders gevierd met het Prinses van Oranje Concert. De jarige zélf zit dan gewoon op school. Daarin verschilt haar verjaardag niet van die van haar klasgenootjes van het Sorghvliet-gymnasium.

De jarige prinses Amalia in het park van museumpaleis Het Loo.

De jarige prinses Amalia in het park van museumpaleis Het Loo.

Zijzelf verschilt nu eenmaal wel. Ambassadeurs uit de Europese Unie, vertegenwoordigers van het Internationaal Gerechtshof en leden van de hofhouding komen straks vanwege háár verjaardag bij de Raad van State luisteren naar de Marinierskapel.

De jarige heeft Nederlands en Spaans als moedertalen. In de tweede klas heeft ze nu ook enkele maanden Chinese les achter de rug. ,,Werken vind ze niet zo moeilijk!”, complimenteerde koningin Máxima haar eens.

Als oudste dochter van koning Willem-Alexander komt Amalia vanaf haar 18de jaar voor de troon in aanmerking. Mocht haar vader iets overkomen voordat zij 18 jaar is, dan treedt haar moeder zolang voor haar op als regentes.

Amalia stelt zich ook als oudste op. Ze beschermt haar zussen Alexia (11) en Ariane (9). Ze plaagt hen en ze neemt het voortouw. Koningin Máxima vertelde eens hoe Amalia beide prinsesjes opbeurde voor een fotosessie met de pers: „Even glimlachen en dan ben je er zo doorheen, zei ze.” Zelf lijkt het meisje er juist van te genieten. Majesteitelijk recht ze haar rug als er camera’s in de buurt zijn.

Hoeveel politiek gevoel zij heeft, bleek afgelopen Koningsdag in Zwolle. Spontaan stapte een verslaggeefster op haar af met de vraag wat ze van de dag vond: ,,Daar kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien”, klonk het opgeruimd. Koninklijk voegde ze eraan toe: ,,Ik ben vooral blij dat het zonnetje een beetje schijnt.”

Dat ze niet gewoon is, lijkt ze uitstekend te beseffen. Al neemt ook haar vader haar mee naar McDonalds, zij is de enige van haar klasgenoten die in de Tweede Kamer wordt besproken. Hoe het is om als lid van de koninklijke familie buiten je eigen toedoen opeens middelpunt van de publiciteit te zijn, merkte zij bij de behandeling van de begroting van de Koning. Zij kan vanaf haar 18de rekenen op een inkomen van bijna €1,5 miljoen. De kritiek uit de Tweede Kamer legde premier Mark Rutte naast zich neer, waardoor deze regeling blijft als hij is.

Het moet vreemd zijn geweest voor het uitbundige meisje dat graag piano speelt, zingt en op het hockeyveld staat. Op de tribune van de Olympische Spelen in Brazilië doet haar enthousiasme niet onder voor dat van haar ouders. En in Oostenrijk probeert ze de hele familie eruit te skiën.

Ze weet wat ze wil, zo bleek al tijdens de inhuldiging van 2013. ,,Wanneer hou jij ermee op, pap?” schijnt ze eigenwijs te hebben gevraagd na de abdicatie van haar grootmoeder prinses Beatrix. En de jurk die kledingontwerper Edouard Vermeulen haar voor de gelegenheid voorhield, hoefde ze niet. Totdat haar eigen wijzigingen erin verwerkt waren.

Steeds meer straten, pleinen en parken zullen komende jaren naar haar worden vernoemd. Er zijn al meerdere Amaliabruggen, waarvan één op Curaçao die net is geopend.

Maar niet door prinses Amalia. Tot haar 18de houden haar ouders haar zoveel mogelijk buiten de camera’s. Zodat haar jeugd zo normaal mogelijk is.