Nieuws/Buitenland
1633666
Buitenland

Kansje dat Assange ambassade kan verlaten

LONDEN - Na vijfenhalf jaar is er een kansje dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange de ambassade van Ecuador in Londen kan verlaten. Een Britse rechter doet dinsdag uitspraak in een zaak die Assange heeft aangespannen om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Als dat wordt ingewilligd, kan Assange eindelijk de ambassade uit.

Assange verbrak in 2012 de belofte die hij had gedaan toen hij op borgtocht was vrijgelaten en vluchtte de ambassade in. Hij was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen.

Volgens zijn verdediging leeft Assange in omstandigheden „die lijken op gevangenschap, zonder toegang tot medische zorg of zonlicht.” Assange zou inmiddels last hebben van zijn gebit, zijn gewrichten en van een depressie.

Het openbaar ministerie stelt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus moet worden opgepakt.

Assange werd in december Ecuadoraans staatsburger in een poging de impasse te doorbreken. Londen weigerde hem echter een diplomatieke status te geven, waardoor zijn verblijf in de ambassade nog altijd voortduurt.