Nieuws/Binnenland
1634403
Binnenland

Cyberverdachte Jelle S. voorgeleid: ’We hadden al snel door wie de dader was’

OOSTERHOUT - Dinsdag wordt duidelijk of Jelle S., die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks DDoS-aanvallen, langer vast blijft zitten. De 18-jarige man uit Oosterhout werd in september al betrapt op het aanvallen van de Bunq Bank en ging anderhalve week geleden opnieuw in de fout.

Dat is althans het vermoeden van de politie, die hem vorige week donderdag achter zijn computer in zijn ouderlijk huis in Oosterhout vandaan plukte. Hij wordt verdacht van de cyberaanvallen op de Belastingdienst, Tweakers, Tweak en Bunq. Mogelijk is hij ook verantwoordelijk voor de aanvallen op een hele reeks andere banken en websites, die Nederland dagenlang in zijn greep hield.

’Snel door wie de dader was’

Bunq laat weten dat de verdachte de 18-jarige Jelle S. is. ,,De aanvallen tegen ons begonnen in september 2017. We hadden al snel door wie de dader was en verzamelden het nodige bewijs. Omdat we een goede relatie hebben met de politie, konden we de hele kwestie snel oplossen’’, schrijft de bank in een verklaring.

Ook de tech-website Tweakers was vermoedelijk slachtoffer van deze Jelle S. ,,Tweakers kwam de verdachte los van het politieonderzoek vorige week ook op het spoor toen deze zich meldde op de irc-server onder een pseudoniem, waar hij de verantwoordelijkheid voor zowel de ddos-aanvallen op Tweakers als op de verschillende overheidswebsites opeiste.’’

Opvallend is dat de dader naar eigen zeggen voor 40 euro de aanvallen kon organiseren. Ook wist hij zijn sporen niet goed uit te wissen, waardoor Tweakers kon achterhalen wie het was. Jelle S. bleek regelmatig nieuwstips te sturen naar de redactie van Tweakers over zijn eigen werk, en interesse te tonen in DDoS-aanvallen.