Nieuws/Binnenland
1634474
Binnenland

Hoekema in opspraak

Gemeente wil burgemeester Jan Hoekema kwijt

Jan Hoekema

Jan Hoekema

Langedijk - De druk op waarnemend burgemeester Jan Hoekema van Langedijk om af te treden neemt toe. Vooral zijn eigen partij D66 is van mening dat Hoekema op moet stappen. Hoekema raakte eerder in opspraak omdat hij bij zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar 17.800 euro opstreek, bovenop de normale wachtgeldregeling.

Jan Hoekema

Jan Hoekema

Daarover schrijft het Noordhollands Dagblad. Hoekema stort het geld terug. Maar volgens Dirk Boonstra van Hart voor Langedijk/D66 moet Hoekema „Gewoon wegwezen.” „Hoekema moet hoeder van integriteit en moraliteit zijn.”

Geheime afspraken

Ook anderen zijn het erover eens. „Ik sta voor transparantie en openheid. Ik laat deze waarden niet door een partijgenoot opzij zetten. Ik wil geen associatie met geheime afspraken”, zo schrijft partijgenoot Floris de Boer in een column. Annelies Kloosterboer van Kleurrijk Langedijk sluit zich daar bij aan. „Zijn positie lijkt onhoudbaar.”

Maandagavond sprak een delegatie van de gemeenteraad over de zaak met commissaris van de koning Johan Remkes. Jan Hoekema was, wegens een vakantie, niet bereikbaar voor commentaar.

Graaien

Ook rond de vrouw van Hoekema, PvdA-prominent Marleen Barth, is de nodige ophef. Al jaren is Barth samen met echtgenoot Jan Hoekema, oud-burgemeester van Wassenaar, in het nieuws met verhalen over onder meer intimidatie van raadsleden en ’gegraai’.