Nieuws/Binnenland
1634500
Binnenland

Oud-wethouder opgepakt voor lek Den Bosch

Jack Mikkers

Jack Mikkers

DEN BOSCH - De politie heeft dinsdagochtend de Bossche oud-wethouder Jos van Son aangehouden voor het lekken van vertrouwelijke informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch in juli. Voorzitter Willem-Peter Kriek van de partij van de ex-wethouder (Rosmalens Belang) heeft dat bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

Jack Mikkers

Jack Mikkers

Justitie maakte dinsdag bekend dat in het onderzoek naar het lek een tweede aanhouding is verricht. Volgens een verklaring gaat het om een 64-jarige man uit Rosmalen die geen deel uitmaakte van de vertrouwenscommissie die Jack Mikkers selecteerde als nieuwe burgemeester. De verdachte zou wel vertrouwelijke informatie hebben gehad en hebben gelekt naar het Brabants Dagblad. Een OM-woordvoerder wilde niks kwijt over de rol van de verdachte.

In augustus werd raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen als eerste aangehouden als verdachte in het onderzoek naar het lek. Van Creij was namens zijn lokale eenmansfractie wel lid van de vertrouwenscommissie, maar ontkent dat hij het lek is geweest. De politie liet hem na een paar dagen vrij maar beschouwt hem nog steeds als verdachte.

Grote ophef

Het Brabants Dagblad veroorzaakte in juli grote ophef door veel details en onder meer de namen van de sollicitanten naar de burgemeesterspost in Den Bosch te publiceren. Volgens de krant was VVD'er Jack Mikkers tweede keus. PvdA'er Jan Hamming had eigenlijk de voorkeur maar die trok zijn kandidatuur in omdat hij met succes had gesolliciteerd naar de burgemeestersfunctie in Zaanstad. Op verzoek van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk begon de politie een onderzoek.

Verdachte Jos van Son was tot november wethouder in Den Bosch. Hij stapte toen op omdat hij onder invloed van alcohol met zijn auto een tuin in was gereden. De wethouder biechtte op dat hij met een alcoholverslaving kampt.

Nog geen reactie

Rosmalens Belang wil nog niet ingaan op de aanhouding van de voormalig wethouder. ,,Ik wacht heel even de ontwikkelingen af en wil het daar bij laten'', aldus de partijvoorzitter.