Nieuws/Buitenland
1635548222
Buitenland

Baas Britse gezondheidsdienst:

’Tien keer minder ziekenhuisopnames door vaccineren’

Ook jongeren komen naar het stadion va Tottenham Hotspur om zich te laten vaccineren.

Ook jongeren komen naar het stadion va Tottenham Hotspur om zich te laten vaccineren.

LONDEN - Door de grootschalige vaccinatiecampagne belanden in Engeland momenteel tien keer minder coronapatiënten in het ziekenhuis dan vorig jaar. Dat zegt de directeur van de National Health Service (NHS) tegen Sky News.

Ook jongeren komen naar het stadion va Tottenham Hotspur om zich te laten vaccineren.

Ook jongeren komen naar het stadion va Tottenham Hotspur om zich te laten vaccineren.

„Het vaccineren is een doorslaand succes”, aldus Stephen Powis, baas van de Nationale Gezondheidsdienst. Half december raakten dagelijks ongeveer 23.000 inwoners besmet met Covid-19 en lagen er ongeveer 15.000 mensen in het ziekenhuis. Het aantal dagelijks besmettingen ligt nu ongeveer even hoog, maar in het ziekenhuis liggen ’slechts’ 1700 coronapatiënten. „Dat is rechtsstreeks terug te voeren op onze vaccinatiecampagne”, aldus Powis. En dat terwijl de veel besmettelijker deltavariant van het coronavirus al enige tijd rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. De NHS verwacht dat het zorgsysteem ook een verdere stijging van het aantal coronagevallen aankan.

De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag naar verwachting tijdens een persconferentie bekendmaken. De Britse regering meldt dat Johnson zijn plannen uiteen zal zetten voor de laatste versoepelingen in Engeland, waaronder zijn plannen rondom afstand houden, het dragen van mondkapjes en thuiswerken.

Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land vanwege de deltavariant weliswaar toe, maar dit resulteert vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.

Naar verwachting zal Johnson tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zullen leren leven met het coronavirus, zoals ze dat op dit moment al doen met de griep. Zo zullen nog steeds mensen ernstig ziek worden door het virus en aan de gevolgen ervan overlijden, maar dit zal veel minder voorkomen dan voor de grootschalige vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk.

Wetenschappers en critici van de versoepelingen waarschuwen dat met het afschaffen van de coronamaatregelen de kans op het ontstaan van nieuwe varianten van het virus groter wordt.

64 procent volledig gevaccineerd

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een relatief vergevorderd stadium van zijn vaccinatiecampagne. Zondag had 86 procent van de bevolking tenminste één prik gehad. 64 procent heeft ook al een tweede vaccin ontvangen.

Desondanks neemt het aantal besmettingen in recente weken weer toe als gevolg van de Delta-variant van het virus dat inmiddels dominant is. Om die reden werden de laatste versoepelingen eerder met vier weken uitgesteld, zodat meer mensen zich eerst konden inenten.

Op 12 juli wordt de knoop over het door laten gaan van de versoepelingen definitief doorgehakt.