Nieuws/Buitenland
1636281325
Buitenland

Charlie Hebdo-proces weer verder na een maand vertraging

Rechtbanktekening van Ali Riza Polat

Rechtbanktekening van Ali Riza Polat

PARIJS - Na weken van uitstel is het proces over de islamitische terroristische aanslag in 2015 op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo woensdag voortgezet. In het paleis van justitie van Parijs was de eerste kwestie de gezondheid van de hoofdbeklaagde Ali Riza Polat, zo meldden verschillende Franse media.

Rechtbanktekening van Ali Riza Polat

Rechtbanktekening van Ali Riza Polat

Polat was in de rechtszaal verschenen nadat hij medisch geschikt was bevonden om terecht te staan. Polat daarentegen eiste volgens de tv-zender Franceinfo dat hij naar een ziekenhuis wordt gebracht. Hij spuugde daarbij in een kom.

Het proces werd eind oktober opgeschort nadat verschillende verdachten positief testten op het coronavirus, onder wie Polat. Hij had herhaaldelijk geklaagd ziek te zijn, waardoor de hervatting van het proces werd vertraagd.

„We vragen nogmaals dat meneer Polat naar behoren wordt onderzocht”, citeerde het Franse persbureau AFP een advocaat van Polat. Een advocaat van de toegevoegde civiele mede-aanklagers stelde echter dat Polat behandeling weigerde en dat hij simuleerde.

Polat zou een nauwe band hebben gehad met Amédy Coulibaly, die de dag na de aanslag op het satirische tijdschrift, met twaalf doden, een politieagente in Zuid-Parijs neerschoot en de volgende dag vier gijzelaars doodde in een supermarkt.

De beklaagden worden ervan beschuldigd op verschillende manieren te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslagen en lid te zijn geweest van een terroristische groepering. In het proces om de terreurdaden van januari 2015 zijn veertien mensen aangeklaagd. Drie van hen zijn voortvluchtig.

Een speciaal samengestelde rechtbank voor terroristische zaken behandelt sinds begin september niet alleen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, maar ook de terreuraanslag op de koosjere supermarkt in Parijs. De drie daders werden door antiterreureenheden doodgeschoten.