Nieuws/Binnenland
163645893
Binnenland

OM in hoger beroep na vrijspraak cold case Amsterdam

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak eerder deze week van twee mannen in een oude moordzaak. De rechtbank in Amsterdam sprak afgelopen dinsdag Ad K. en Fred T. vrij van het doden van de sinds 2002 vermiste Amsterdammer Patrick van Dillenburg en het wegmaken van zijn lichaam. Er waren celstraffen van zeventien jaar geëist.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

De bekentenis die K. eerder tegen undercoveragenten had afgelegd, kan volgens de rechtbank niet worden gebruikt voor het bewijs. Undercoveragenten maakten gebruik van de omstreden zogenoemde Mr Big-methode, waarbij ze met een verzonnen verhaal proberen het vertrouwen van een verdachte te winnen en hem een misdaad te laten opbiechten. Volgens de rechtbank was hierbij „ongeoorloofde druk” op K. toegepast.

Het OM meent echter dat daar geen sprake van is. De verklaringen zijn in vrijheid afgelegd, vindt het OM. „Er is door de undercoveragenten geen voorwaarde gesteld om te gaan verklaren, geen gesprek met ’de grote baas’ in het vooruitzicht gesteld en evenmin ’bergen met geld’ beloofd.”

’Lichaam laten verdwijnen in een shredder’

K. had tegen de undercoveragent verklaard dat hij en T. Van Dillenburg hadden omgebracht en diens lichaam hadden laten verdwijnen in een shredder. Later trok hij die verklaring in. K., destijds verslaafd aan harddrugs, zei het verhaal te hebben verzonnen vanwege onder meer financiële beloften van de undercoveragenten. K. zou veel geld kunnen gaan verdienen door voor hen te komen werken, zo was hem gezegd. K. wilde graag in Cambodja een restaurant beginnen en een nieuw leven opbouwen. De undercoveragenten zouden gezegd hebben daarbij te helpen. Ook was hem een lucratieve zakenreis naar Portugal beloofd. Hij moest daarvoor wel eerlijk laten weten of er in zijn verleden geen zaken waren gebeurd die voor problemen zouden kunnen zorgen.

Van Dillenburg kreeg op 2 januari 2002 een telefoontje, zei tegen zijn vriendin dat hij even weg moest en keerde nooit meer terug.