Nieuws/Binnenland
16365
Binnenland

’Niet de bedoeling dat hiv-positieven zich gestigmatiseerd voelen’

Aidsfonds stopt harde actie

AMSTERDAM - Het Aidsfonds is per direct gestopt met de campagne „Het virus dreigt te winnen”, die was bedoeld om mensen wereldwijd te waarschuwen voor verspreiding van het hiv-virus.

Dat gebeurde naar aanleiding van zware kritiek van onder anderen advocaat en hiv-patiënt Oscar Hammerstein, en de Hiv-vereniging.

’Misdadig’

Hammerstein noemde de campagne in een open brief „misdadig” omdat hiv-patiënten zouden worden neergezet als moordenaars. De Hiv-vereniging had het over een „horrorcampagne”, en oefende eveneens zware druk uit op het Aidsfonds om te stoppen met de campagne.

Met dreigend klinkende uitspraken als „Ik vermoord zo’n driehonderd kinderen per dag” en Ik ben ’s werelds grootste ladykiller” probeerde het Aidsfonds aandacht te vragen voor de verspreiding van het hiv-virus in het buitenland. Volgens een woordvoerster was bewust gekozen voor een hardere campagne, omdat zachtere manieren om aandacht te vragen faalden.

Vreugde

Dinsdag besloot het fonds tot vreugde van Hammerstein alsnog de campagne te staken. „Hoewel die uitgebreid van tevoren is getest, is gebleken dat veel hiv-positieven zich gekwetst en gestigmatiseerd voelen. Dat is niet de bedoeling geweest van de campagne”, aldus het Aidsfonds in een persbericht.