Nieuws/Binnenland
1636912
Binnenland

’Bruinvissen horen thuis in het wild’

Woede om fokplan Dolfinarium

Harderwijk - Het plan van het Dolfinarium in Harderwijk om met bruinvissen te fokken, stuit op veel weerstand bij dierenrechtenorganisaties. World Animal Protection (WAP) heeft bezwaar aangetekend bij de provincie Gelderland om te voorkomen dat het Dolfinarium het plan doorzet.

Op dit moment heeft het Dolfinarium plek voor zeven bruinvissen, maar hebben ze er zeven, waarvan er drie in Harderwijk zwemmen - en vier op andere plekken. Om de collectie in stand te kunnen houden, wil het park misschien gaan fokken. Daarvoor is een ontheffing aangevraagd. Op dit moment wordt dat echter lastig, aangezien alle drie de bruinvissen in Dolfinarium vrouwtjes zijn.

’Niet bedreigd’

Volgens World Animal Protection is het fokken met bruinvissen een slecht plan. „De bruinvis is geen bedreigde diersoort dus het fokken van de dieren voor instandhouding van de soort is onnodig: er zijn naar schatting nog 300.000 bruinvissen in de Noordzee”, stelt medewerker Karin Bilo. De organisatie spreekt ook namens Sea First Foundation, Dierbewustleven, BiteBack, Dolphinmotion, Een Dier, Een Vriend en de Vissenbescherming. „Het Dolfinarium zal de bruinvissen niet fokken met de intentie om deze dieren uit te zetten in het wild, maar voor de bevoorrading van haar park en andere parken.”

Hoge educationele waarde

Jurriën Wouters van Dolfinarium zegt dat het fokken inderdaad plaatsvindt om de eigen collectie op lange termijn in stand te houden, ‘zoals eigenlijk alle dierentuinen doen’. ,,De Bruinvis heeft een hoge educatieve waarde voor onze gasten, vooral omdat hij in onze eigen Noordzee voorkomt en de meeste mensen de Bruinvis nog nooit gezien hebben.”

World Animal Protection noemt het een slechte zaak dat dieren worden gefokt onder het mom van educatie. „De shows in parken als Het Dolfinarium hebben geen educatieve waarde omdat de dieren daar geen natuurlijk gedrag vertonen, maar kunstjes vertonen in ruil voor voedsel. Bruinvissen zijn dieren die thuis horen in het wild. Laten we het aantal bruinvissen dat in gevangenschap leeft tot een minimum beperken, bevries de situatie zoals die nu is en laat de zeezoogdieren die nu in het Dolfinarium leven de laatste generatie zijn die in gevangenschap leeft.” Bilo benadrukt dat er ook diervriendelijke mogelijkheden zijn om bruinvissen te leren kennen, zoals bijvoorbeeld met Virtual Reality.

Het Dolfinarium heeft nu een in het park geboren jonge bruinvis. De dieren kunnen in het wild niet meer overleven. Er is geen andere oplossing dan de beide zoogdieren op te nemen in het Dolfinarium.