Nieuws/Binnenland
1637236452
Binnenland

Wereldberoemd Volendams hotel Spaander is failliet

VOLENDAM - Het vermaarde Art Hotel Spaander aan de Haven in Volendam is failliet. Het hotel met kunstwerken was al gesloten in verband met corona, maar vrijdag heeft de rechtbank Noord-Holland het faillissement uitgesproken.

Het hotel was sinds 21 maart al gesloten vanwege de coronacrisis. Op de website was geschreven: „Om de gezondheid van onze gasten en onze medewerkers te waarborgen denken wij dat het sluiten van het gehele hotel voor nu het beste is.”

Spaander, dat officieel Art Hotel Spaander heet, hangt vol met schilderijen. Oprichter Leendert Spaander liet eind 19e eeuw kunstenaars werken in het hotel, die zich lieten inspireren door Volendam en (toen nog) de Zuiderzee. Drie van Spaanders dochters trouwden met kunstenaars.

Het hotel was erg populair bij Aziatische toeristen, maar heeft zwaar te lijden gehad door de coronacrisis.

In 2015 werd het hotel onder handen genomen door Herman den Blijker voor de RTL4-serie Herrie in Hotel Spaander. Een jaar later kwam het in het nieuws omdat het de wc’s in het restaurant had afgesloten voor dagjesmensen. Veel Aziatische bezoekers bleken op de wc-bril te gaan staan om hun behoefte te doen en het gebruikte wc-papier niet door te spoelen maar op de grond te gooien.

Het is niet duidelijk of dit faillissement definitief is, of dat de eigenaren een doorstart willen maken.