Nieuws/Buitenland
1637467672
Buitenland

Oppositie Hongkong geeft uit protest parlementszetels op

Demonstranten in de straten van Hongkong.

Demonstranten in de straten van Hongkong.

HONGKONG - Alle prodemocratische oppositieleden in Hongkong doen afstand van hun parlementszetels. Ze protesteren zo tegen het besluit vier collega’s hun zetels te ontnemen, zegt een lid van de oppositie.

Demonstranten in de straten van Hongkong.

Demonstranten in de straten van Hongkong.

Het communistische Peking had de autoriteiten in Hongkong de bevoegdheid gegeven om zonder tussenkomst van de rechter parlementariërs af te zetten die onafhankelijkheid steunen of ’staatsgevaarlijk’ zijn. Daarop verloren de vier oppositieleden direct hun zetels in de Wetgevende Raad, het parlement van de metropool. De oppositie had al gedreigd massaal te zullen opstappen als zoiets zou gebeuren.

„Wij, van het prodemocratische kamp, steunen onze gediskwalificeerde collega’s”, zei Wu Chi-wai, voorzitter van de Democratische Partij. „We zullen gezamenlijk ontslag nemen.” Dat besluit betekent volgens plaatselijke media dat er feitelijk geen oppositie meer is in het 70 zetels tellende parlement van Hongkong.

De oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 deel uitmaakt van China, kreeg de afgelopen maanden meer tegenslagen te verduren. Het prodemocratische kamp in het parlement hoopte op een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen die in september gehouden hadden moeten worden. De autoriteiten besloten echter die verkiezingen een jaar uit te stellen. Dat zou noodzakelijk zijn geweest vanwege de coronacrisis.