Nieuws/Binnenland
16376
Binnenland

Herkozen Merkel gaat migranten aanpakken

Ruk naar rechts

ESSEN - Met een veel hardere koers tegen vooral Afrikaanse vluchtelingen wil Angela Merkel volgend jaar de verkiezingsstrijd aangaan met de snel populairder wordende rechtse partijen als Alternative für Deutschland.

De ommezwaai heeft een Nederlands tintje. Net als premier Rutte wil Merkel nu dat boten met illegale migranten teruggestuurd worden naar in Noord-Afrika op te richten kampen. Haar CDU-partij steunt Merkel massaal. Ze werd met 89,5% van de stemmen herkozen tot voorzitter.

„Een situatie zoals in de nazomer van 2015 mag en zal niet meer voorkomen”, beloofde Merkel in een bomvolle sporthal in Essen, verwijzend naar de stroom vluchtelingen naar haar land. Ze pleitte ook voor meer en snellere uitzetting, want er zijn dik vijfhonderdduizend uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook moet er een boerkaverbod komen.

Zo hoopt ze de rechtse populisten van de door haar verfoeide Alternative für Deutschland de wind uit de zeilen te nemen. „De mensen die zich niet aan onze wetten en regels houden, moeten ons land verlaten.”

Haar christendemocraten eisen ook dat economische migranten vanuit Afrika geen oversteek over de Middellandse Zee meer kunnen maken. „Die mensen worden niet vervolgd of vluchten niet voor een burgeroorlog. Daarom willen wij met Afrikaanse landen verdere overeenkomsten sluiten zoals bij de deal tussen de EU en Turkije”, stelt het partijbestuur. Merkel reisde onlangs naar Mali en Niger, en sprak daar met de regeringen.

Verder wil ze de door het westen geaccepteerde regering in Libië ondersteunen, en de kustwacht van het in oorlog verzonken land helpen. Het tijdschrift Der Spiegel schreef dat Berlijn in Tunesië aan de Libische grens een vluchtelingenkamp wil, van waar uit in Europa asiel aangevraagd kan worden.

Andere punten behelzen een verbod voor uitgewezen asielzoekers om weer naar Duitsland te reizen. Degenen die liegen bij de Duitse IND of weigeren mee te werken krijgen geen asiel, mogen niet meer werken en krijgen minder geld. Verder wil Merkel dat Algerije, Tunesië en Marokko als veilige landen worden gezien.