Nieuws/Binnenland
16379
Binnenland

Nederlandse atlete zoek heil bij omstreden coach Salazar in Amerika

Hassan slaat vleugels uit

ARNHEM - De fragiele atlete, 23 lentes jong, kijkt met haar grote donkere ogen naar de argwanende vertegenwoordigers van de pers. Zojuist heeft Sifan Hassan verteld dat ze in zee gaat met de Alberto Salazar. Een topcoach, maar niet van onbesproken gedrag. „Ik ben schoon en ik blijft schoon”, roept de verlegen 1500-meterloopster ineens opvallend fel.

Er is een lofzang te horen over Salazar en zijn assistenten, over de faciliteiten en over de toewijding binnen de groep atleten met een basis aan de Amerikaanse westkust. Nike, ook sponsor van Hassan, dekt het overgrote deel van de kosten.

Jos Hermens, de grote baas van managementbureau Global Sport Communications, zit ook achter de tafel. „Ik had niet gedacht dat ze haar zouden aannemen, maar ze zijn verrassend enthousiast over Sifan. Salazar heeft het over laaghangend fruit. Er is nog veel te verbeteren.”

Hassan heeft een Nederlands record staan van 3.56,05 op de 1500 meter. Maar ze kan veel sneller, zo meent men binnen haar nieuwe trainingsgroep. „Pin me er niet op vast”, zegt Hermens. „Maar het moet mogelijk zijn dat ze vijf seconden harder gaat lopen.”

Dit door betere training en niet door gegraai uit de verboden snoeptrommel. Analyses en trainingen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat haar ene pas net zo lang wordt als de andere. Dat er verschil tussen de passen zit, was in Nederland ook al geconstateerd. Maar in de Verenigde Staten denken ze er echt wat aan te kunnen doen.

In opspraak

Salazar raakte vorig jaar in opspraak door een BBC-documentaire, waarin hij ervan werd beschuldigd te experimenteren met verboden middelen. Maar de man die ook de Britse superster Mo Farah onder zijn hoede heeft, ontkent in alle toonaarden. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA doet echt wel onderzoek naar het in opspraak geraakte Oregon Project van Salazar. Daarom is Hassan ook niet officieel bij dit project aangesloten.

Hermens: „Ik denk niet dat uit dat onderzoek iets schokkends komt. Ik kan met niet voorstellen dat Salazar iets met doping heeft. Misschien heeft hij wel eens iets in een grijs gebied gedaan, maar je kunt niet van alle trainers in de hele wereld weten wat ze precies doen.”

Hasan had er zelf voor gekozen om afscheid te nemen van Honoré Hoedt, de Nederlandse coach die haar naar de wereldtop begeleidde. Onder zijn hoede veroverde de geboren Ethiopische diverse Europese titels, een medaille op de WK en de wereldtitel op de WK indoor. Op de Olympische Spelen van Rio viel ze, mede door de naweeën van een blessure, buiten de prijzen.

Nu wil ze wil fulltime begeleiding en niet iemand die, zoals Hoedt, beperkt de tijd voor haar heeft omdat hij ook nog andere atleten begeleidt. Hassan: „Salazar heeft zijn telefoon uit staan tijdens een training.”

Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, ziet de stap van Hassan helemaal niet als een motie van wantrouwen. Integendeel. „Dit is voor Sifan een droomstap, dus ook voor de Nederlandse atletiek.”