Nieuws/Buitenland
1638372
Buitenland

Bedrijven steeds voorzichtiger in China

Mercedes-Benz zegt ’sorry’ voor quote Dalai Lama

PEKING - Autobedrijf Mercedes-Benz heeft officieel excuses aangeboden voor het quoten van de Dalai Lama. Grote internationale bedrijven worden steeds banger voor sancties vanuit China, waardoor politiek gevoelige thema’s steeds vaker met fluwelen handschoentjes worden aangepakt.

In een „MaandagMotivatie”-bericht op Instagram toonde Mercedes een auto met de quote: „Bekijk de situatie van alle kanten, en je zult jezelf openen.” Die spreuk komt van de Tibetaanse spirituele leider, maar veel Chinezen zien de Nobelprijswinnaar als een boeman en gevaarlijke separatist.

Het bericht werd verwijderd en China krijgt ’oprechte excuses’, zo klinkt het nederig vanuit Mercedes. „We nemen stappen om de Chinese waarden en cultuur beter te begrijpen, samen met internationale werknemers, om onze acties te standaardiseren, zodat dit nooit meer gebeurt”, vertelt een woordvoerder van het bedrijf.

Chinese autoriteiten en consumenten worden steeds kritischer en veeleisender tegenover internationale merken over politieke kwesties. Delta Air Plines en Zara kregen bijvoorbeeld kritiek omdat ze aanvankelijk Taiwan en Tibet als officiële landen op hun website hadden vermeld, terwijl China claimt dat die delen hen toebehoort.