Nieuws/Buitenland
1638554
Buitenland

Is er nog wel plaats voor kritiek?

President ondertekent Holocaustwet: zeg géén ’Pools kamp’ meer

WARSCHAU - De Poolse president Andrzej Duda heeft een omstreden Holocaustwet ondertekend die het strafbaar maakt om de term „Poolse vernietigingskampen” te gebruiken.

Polen baalt ervan: concentratiekampen van de nazi’s worden stelselmatig als „Poolse kampen” vertaald, omdat ze op Pools grondgebied stonden. Maar het land is juist slachtoffer, wil Polen benadrukken.

Het land had niet voor niets de meeste doden in de Tweede Wereldoorlog, maar jongeren die de term ’Poolse kampen’ horen, associëren de nazi-gruwelen meteen met het Poolse volk. Aldus de regering.

De Poolse senaat keurde de wet, die leidde tot een crisis met Israël, vorige week al goed. De wet regelt de strafrechtelijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de oorlogsmisdaden van nazi-Duitsland. Zij kunnen een celstraf tot drie jaar krijgen.

Genoeg ruimte voor ander geluid?

Critici vrezen dat het voorstel de vrijheid van meningsuiting aan banden legt, en dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten. Polen kent namelijk ook een geschiedenis van Jodenhaat en pogroms, en sommige historici zoals Jan Tomasz Gross suggereren dat Polen ’meer Joden heeft gedood dan Duitsers’ - een controversiële claim, maar wel eentje waarvoor ruimte moet zijn, zeggen de critici.

Zelf probeert de regering vooral de vele ’Rechtvaardigen onder de Volkeren’ op een voetstuk te plaatsen. Dat zijn de Polen die Joden hielpen tijdens de Holocaust. De strategie heeft een achterliggende gedachte: als Polen wordt gezien als barmhartig land, zullen andere landen eerder geneigd zijn hen te helpen zodra Rusland aanvalt, liet een minister zich eens ontvallen.

En toegegeven: de meeste heldhaftige helpers met de eretitel ’Rechtvaardige onder de Volkeren’ komen uit Polen, terwijl Nederland op de tweede plaats staat.

Laatste woord

Duda legt de wet ook nog voor aan het grondwettelijk hof. Dat kan nog besluiten dat de tekst moet worden aangepast.