Nieuws/Binnenland
1638621
Binnenland

DDoS-verdachte vond Rusland-theorie ’te grappig’

Hacker Jelle (18) al piepjong slim op internet

Jelle S.

Jelle S.

OOSTERHOUT - De verdachte van grote DDoS-aanvallen op Nederlandse banken heeft al sinds 2012 handige bedrijfjes op internet opgericht. Hij lijkt een slimme jongen, maar toch maakte Jelle S. ’beginnersfouten’. Hoogmoed komt voor de val, weet ook Jelle nu.

Jelle S.

Jelle S.

De eerste serieuze voetafdrukken laat Jelle S. in 2012 achter op het internet. Dan gebeurt alles nog met goede intenties. Op fora vraagt hij rond hoe hij bijvoorbeeld een succes kan maken van zijn website onlinepostbezorgen.nl. Het bedrijfsplan: mensen kunnen een tekst mailen, waarna Jelle de boel uitprint en verstuurt. Kosten: een euro.

Nog geen jaar later start hij het bedrijfje ThaHosting, dat hij runt vanuit zijn ouderlijk huis. Het bestaat nog steeds. Volgens recensies op de homepage zijn gebruikers dik tevreden. „Bij een fout die ik zelf maakte, werd ik snel geholpen door Jelle”, aldus ene Pepijn.

Maar Jelle wil niet alleen een zakcentje verdienen op het internet, zo bleek vorig jaar. Hij lanceert een DDoS-aanval richting bank bunq. Die heeft al snel door wie erachter zit, en treft een regeling over vrijwilligerswerk bij Amnesty International. Dat plan loopt echter in de soep. Jelle gaat door, en zou uiteindelijk tegen de lamp lopen dankzij een systeembeheerder van techwebsite Tweakers.

Lees het hele verhaal: Jelle (18): ’Al die theorieën dat het de Russen zijn. Te grappig’