Nieuws/Buitenland
163877850
Buitenland

Burkina Faso kiest nieuwe president en parlement

OUAGADOUGOU - Inwoners van het West-Afrikaanse land Burkina Faso kiezen zondag hun volgende president en parlement in een klimaat van toenemende onveiligheid.

De verkiezing wordt beschouwd als de meest democratische en competitieve van het land tot nu toe, met dertien kandidaten die strijden om het presidentschap, waaronder één vrouw.

De zittende president Roch Marc Christian Kaboré wordt gezien als de favoriet, hoewel toenemende onzekerheid en terrorisme in het land hem steun hebben gekost en zijn tegenstanders hebben versterkt.

De veiligheidssituatie in Burkina Faso is de afgelopen vijf jaar verslechterd sinds islamitische militante groeperingen duizenden mensen hebben vermoord en bijna een miljoen anderen hebben verdreven, volgens de Verenigde Naties.

De 63-jarige sociaaldemocraat krijgt te maken met twee serieuze tegenstanders: Zéphirin Diabré, die de oppositiepartij Union pour le Progrès et le Changement (UPC) leidt, en Eddie Komboigo, leider van het Congrès pour le Démocratie et le Progrès (CDP).

Bijna 6,5 miljoen kiezers kunnen hun stem uitbrengen in meer dan 21.000 stembureaus in het hele land.