Nieuws
1639002
Nieuws

Beursslot: Kooplust keert terug op Damrak

Stichting IT4Kids bezoekt de Amsterdamse beurs en opent de handel met een slag op de gong. De opening wordt verricht door oprichter Jordy Kool.

Stichting IT4Kids bezoekt de Amsterdamse beurs en opent de handel met een slag op de gong. De opening wordt verricht door oprichter Jordy Kool.

Na de zware averij in voorgaande dagen liet de Amsterdamse beurs woensdag een fraai herstel zien met de grootste dagwinst sinds april 2017. Koopjesjagers sloegen over een breed front hun slag gesteund door aanhoudende opleving van de koersen in de VS. ABN Amro bungelde onderaan na slecht ontvangen resultaten. Galapagos viel het meest in de smaak.

Stichting IT4Kids bezoekt de Amsterdamse beurs en opent de handel met een slag op de gong. De opening wordt verricht door oprichter Jordy Kool.

Stichting IT4Kids bezoekt de Amsterdamse beurs en opent de handel met een slag op de gong. De opening wordt verricht door oprichter Jordy Kool.

De AEX-index breidde na een rustig begin de winst steeds verder uit en eindigde uiteindelijk 1,9% in de plus bij een stand van 536,36 punten, dicht tegen het hoogste dagniveau. De Midkap koerste 1,8% hoger bij 814,72 punten.

Elders in Europa lieten de beurzen ook een krachtige herstelbeweging zien. De Duitse DAX en de CAC-40 wonnen 2% respectievelijk 1,8%.

Volgens Stefan Koopman, macro-econoom bij Rabobank, zal ondanks dat beleggers vandaag uit hun schulp kropen na de stevige verzwakking van de koersen sinds eind vorige week de onrust naar verwachting nog wat langer in de markt blijven. „De correctie op de aandelenmarkten was technisch van aard doordat vooral in de VS het optimisme bij beleggers te groot werd en het risicobesef voor aandelen bijna niet meer aanwezig was. De herinnering in de markt aan de opgelaaide volatiliteit blijft nog wel even hangen. Gelet op de economische cijfers is er fundamenteel nog geen indicatie om somber te worden.” De oplopende olieprijs (Brent) die na de terugval in voorgaande dagen weer boven de $67 per vat steeg, droeg ook een positief steentje aan het verbeterde sentiment. De terugval van de tienjaars rente op Amerikaanse staatsobligaties tot net onder de 2,8% gaf beleggers eveneens een steuntje in de rug.

ABN Amro afgestraft

Bovenin de vrijwel geheel groengekleurde AEX was Galapagos te vinden met een sprint vooruit van 5,5%. NN Group deed ook mooie zaken en kon 3,1% bijschrijven. KPN dat schikte in een patentzaak kreeg er 2,7% bij. Vopak werd 3,3% meer waard.

RD Shell en ASML voegden 2,6% respectievelijk 2,3% toe aan het vorige slot.

Bij de hoofdfondsen werd ABN Amro van de hand gedaan met een koerstik van 3,4% ondanks een forse winststijging over het afgelopen jaar. De bank profiteerde van kostenbesparingen en de aantrekkende economie. De voorzichtige toon bij ABN Amro over de impact van de strengere kapitaalregels op het dividendbeleid zorgde voor flinke terughoudendheid bij beleggers. Op de achtergrond speelt ook het ’koninginnendrama’ na het terugtreden van president-commissaris Olga Zoutendijk. Boskalis hield de voeten net niet droog en raakte 0,1% kwijt.

AkzoNobel (+2,9%) kreeg een adviesverhoging van Credit Suisse, het ging naar outperform komend van neutral. Het koersdoel ging naar €82,50, dat was €78,50.

Bij de Midkapfondsen voerde BESI de lange lijst met winnaars aan met een vooruitgang van 4,4%. Wessanen dikte 4,3% aan. BAM zag de koers 4,1% aantrekken.

Vastgoedbedrijf Wereldhave (+0,7%) kreeg een tegenvaller te verwerken: kredietbeoordelaar Moody's zet het vooruitzicht voor Wereldhave op negatief. Dat was neutraal. Moody’s verwijst naar tegenvallende kwartaalresultaten. Société Générale volgde woensdag en verlaagde het koersdoel voor Wereldhave €48,00 naar £40,00. De bank handhaafde het koopadvies.

TomTom werd na de aderlating van een dag eerder vanwege een omzetalarm 1,5% hoger gezet door beleggers. Het aandeel verdween van de favorietenlijst van ING, maar hield een koopaanbeveling.

Fagron schoot 17,1% omhoog. De toeleverancier aan apotheken zette een verlies van vorig jaar om in een winst van €47 miljoen. Fagron zag verder de omzet onder de nieuwe ceo Padilla met bijna 4% groeien.

Ict-dienstverlener ICT Group (+6,5%) meldde de volledige overname van Traffic.

Euronext (+3,7%) berichtte over zijn sterke verhoging van de gemiddelde dagelijkse transactiewaarde op de beurzen van het beursbedrijf met ruim 20%. Morgan Stanley gaf Euronext een hoger koersdoel, van €54 naar €61,35 bij een gelijkblijvend advies.

Biotechfonds Curetis blonk uit met koerssprong van 13,9%. Beleggers reageerden verheugd dat de toezichthouder in Singapore toestemming heeft gegegeven om zijn diagnoseapparaat op de markt te brengen. Curetis wil bovendien toetreding tot de Amerikaanse markt. Het Duitse bedrijf verwacht op korte termijn toestemming om met microlaboratoria te mogen uitbreiden in de VS.