Nieuws/Binnenland
1639165106
Binnenland

OM wil werkstraf voor Alberto Stegeman om ’nepbom’ kazerne

Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen.

Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen.

ZUTPHEN - Het OM eist 120 uur werkstraf met een proeftijd van 3 jaar tegen programmamaker en journalist Alberto Stegeman. Hij moest maandag in de rechtbank van Zutphen verschijnen, omdat hij verdacht wordt van het plaatsen van een nepbom op een kazerne in ’t Harde. De advocaat van de onderzoeksjournalist, Erik Witjens, zegt dat er geen dreiging uitging van de nepbom. Hij wil daarom dat zijn cliënt vrijgesproken wordt.

Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen.

Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen.

Hij toonde in zijn tv-programma Undercover in Nederland aan dat het erg makkelijk was om toegang tot het militaire terrein te krijgen.

Stegeman wordt overigens niet vervolgd voor het zonder toestemming binnendringen, maar wel voor het achterlaten van een sprekend op een explosief lijkend voorwerp dat hij er achterliet. Stegeman kan zich hierbij volgens het OM niet beroepen op de uitzondering die voor de journalistiek geldt.

In de eetzaal van de kazerne liet hij een attachékoffer achter, waarna defensie de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) inschakelde.

Waakhondfunctie

Stegeman vindt het de omgekeerde wereld dat hij voor de rechter moet komen, omdat hij met de koffer ook een misstand aantoonde. Later sprak hij in de uitzending zelf over een nepbom „omdat we dat dus makkelijk hadden kunnen doen”. Defensie zag volgens Stegeman toen pas dat hij erachter stak. In de koffer zat volgens hem niets wat op een nepbom leek, er zat behalve een stapel papier een stuk klei in.

Stegeman (49) werd in 2014 al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke boete, omdat hij voor zijn programma een KLM-personeelspas voor Schiphol had vervalst.

Verslaggever Mark Mensink was bij de rechtszaak aanwezig. Zijn tweets lees je terug onder aan dit artikel.