Nieuws/Buitenland
1639185229
Buitenland

Honderden evacuaties door enorme brand olieraffinaderij op Java

JAKARTA - Op olieraffinaderij Balongan in West-Java is een enorme brand uitgebroken. Zeker 20 mensen zijn gewond geraakt en 950 omwonenden zijn geëvacueerd vanwege de brand. De brand ontstond maandag iets na middernacht, op video's op sociale media zijn enorme vlammen te zien en is een grote explosie te horen.

Er zijn vijf mensen ernstig gewond geraakt, zij liggen in het ziekenhuis en worden behandeld voor brandwonden. Ook zijn er nog drie mensen vermist, aldus het hoofd van de lokale beveiliging Dodi Dwi. De drie vermisten zouden door de kracht van een explosie in een rijstveld in zijn gegooid, vertelt Dodi op basis van informatie van ooggetuigen. Ook zou een omwonende zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval na de explosie, maar niet als gevolg van de brand.

De Indonesische staatsoliemaatschappij Pertamina zegt dat de brand ontstaan is tijdens slecht weer. "De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar tijdens het incident was er zware regen en bliksem", aldus de oliemaatschappij. Op de raffinaderij kunnen dagelijks 12.500 vaten olie worden verwerkt. Het staatsoliebedrijf heeft de raffinaderij gesloten en probeert te voorkomen dat de brand zich verder verspreidt. Volgens een woordvoerder van het oliebedrijf is de brandstoftoevoer van Indonesië niet gehinderd door de brand.