Nieuws/Binnenland
1640060
Binnenland

Politici en burgers roeren zich in debat

Moordplan Sinterklaas trending: ’Knettergek en gevaar samenleving’

AMSTERDAM - De oproep tot moord op Sinterklaas, waarover De Telegraaf vanochtend heeft bericht, zorgt voor veel reuring, is trending topic op Twitter en heeft geresulteerd in boosheid bij verschillende politici, waaronder VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Michael van Z., de aanvoerder van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw, riep in een Facebookbericht op tot de moord. Beoogd slachtoffer was acteur Stefan de Walle, die Sinterklaas speelde tijdens de landelijke intocht.

„Man, wat een treurnis”, schrijft Dijkhoff. „Wat ben je voor mens als je een ander wil doden voor je mening? Laten we in ons mooie land minder hysterisch schreeuwen en altijd relativeren.” Kamerlid Gidi Markuszower ‏(PVV) laat weten dat hij een debat heeft aangevraagd.

Ook Jan Roos mengt zich in de discussie: „Onthoud bij dit bericht: dit is een gesprekspartner van grote steden over Zwarte Piet bij de Sinterklaasintochten”, schrijft hij.

Lees hier het hele verhaal: ’Oproep tot moordaanslag op Sinterklaas’

Volgens veel mensen moeten er harde maatregelen worden genomen tegen Van Z., die bij de oproep tot moord stelde dat - volgens zijn ideeën - kinderen bedekt moesten worden onder stukken hersens en botsplinters.

„Knettergek en levensgevaarlijk”, schrijven Twitteraars erover. „Hij en de andere leden van De Grauwe Eeuw horen overduidelijk in een gesloten inrichting thuis.” Een ander: „Dat is een gestoorde gek, die moeten ze meteen vastzetten.”

Het hele land lijkt het Openbaar Ministerie aan te moedigen om Van Z. inderdaad aan te pakken - liever vandaag dan morgen. Weer een ander: „Hij spoort niet én is een gevaar voor de samenleving.”