Nieuws/Binnenland
1640596024
Binnenland

Veel woede in zorg en horeca

Fieldlab: eventuele afgelasting 538 Oranjedag is niet aan ons

Archiefbeelden van het 538 Koningsdagfeest in Breda in 2019, ook op het Chasséveld.

Archiefbeelden van het 538 Koningsdagfeest in Breda in 2019, ook op het Chasséveld.

AMSTERDAM - De gemeente Breda heeft het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het Fieldlab-evenement 538 Oranjedag staat. Een petitie tegen het evenement heeft de grens van 200.000 ondertekenaars gepasseerd. De gemeente heeft nog geen antwoord van het kabinet. „We zien de maatschappelijke onrust”, aldus de gemeente. „We zien ook de handtekeningen onder de petitie.”

Archiefbeelden van het 538 Koningsdagfeest in Breda in 2019, ook op het Chasséveld.

Archiefbeelden van het 538 Koningsdagfeest in Breda in 2019, ook op het Chasséveld.

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender op 24 april in Breda mogen 10.000 mensen aanwezig zijn. De initiatiefnemers van de petitie hebben daar geen enkel begrip voor. „Het vieren van een feest met 10.000 man op vierhonderd meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, schrijven ze

De petitie is een initiatief van chirurg Rogier Crolla van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De ’verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen’ stellen dat ’dit ondoordachte pseudo-experiment’ moet worden afgeblazen, staat geschreven in de petitie ’Met 538 de zorg geminacht’.

Petitie site plat

De enorme belangstelling voor de petitie tegen de viering van 538 Oranjedag in Breda leidt tot overbelasting op petities.nl. De site ligt er zondagochtend geregeld uit wegens drukte, meldt een woordvoerder. De zegsman van petities.nl raadt mensen aan het op een later moment nog een keer te proberen als ze er niet doorheen komen. „Zet een reminder in je agenda en probeer het vanavond, vannacht of morgen nog een keer.”

Breda zegt verder dat de gemeente ja heeft gezegd tegen 538 Oranjedag om te helpen bij de realisatie van de doelstellingen van de Fieldlabs. „Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee.”

Capaciteit

Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan.

Crolla wil geen toelichting geven op de petitie en verwijst door naar de woordvoerder van het Amphia. Het ziekenhuis zou volgens de chirurg de actie niet veroordelen. Volgens Mark van Hassel, woordvoerder van het Amphia, is de petitie die zaterdag online kwam een particulier initiatief van chirurg Crolla. „Hij heeft dit op persoonlijke titel opgezet, maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken”, zegt hij tegen BN DeStem.

Talpa betreurt namens 538 de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder weten. „We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat.” De zender benadrukt dat het evenement met goedkeuring van het kabinet wordt georganiseerd. „Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.”

Reactie Fieldlab

Het eventueel afgelasten van 538 Oranjedag is aan Radio 538, de landelijke overheid of de gemeente Breda. Dat zegt een woordvoerder van Fieldlab Evenementen in een reactie op de onrust.

„Het is absoluut niet onze intentie een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen”, aldus de zegsman. „Sterker nog, we denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving als geheel en dat het gaat om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen.”

Over een eventuele afgelasting gaat Fieldlab niet. „Fieldlab Evenementen heeft toestemming van het kabinet gekregen voor opschalingstesten met een hogere bezoekerscapaciteit. 538 Oranjedag is één van de twaalf opschalingstesten.”

Ophef

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

Het evenement vindt plaats op het Chasséveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen. Daarnaast is er veel ophef over soortgelijke proeven met toegang middels sneltesten omdat de kosten nu al oplopen tot 1 miljard euro, terwijl ziekenhuizen soms zelfs naar de rechter moeten stappen om de kosten van ic-bedden vergoed te krijgen van het ministerie.

Alle bezoekers van het 538-evenement moeten voor en na het feest een sneltest afnemen, wat wordt verzorgd door Stichting Open NL, waarover ophef ontstond nadat bleek dat de eerste sneltest-activiteiten niet waren aanbesteed en de kosten voor de Staat tot in de honderden miljoenen liepen.

Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.

Burgemeester Paul Depla staat achter het testevenement 538 Oranjedag in Breda. Voor de microfoon van de NOS en RTL zei hij zondagavond: "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?"

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo