Nieuws/Binnenland
164095132
Binnenland

Europese toezichthouder EMA positief over coronavaccin Novavax

door Sharon Story - Naar alle waarschijnlijkheid komt er een vijfde vaccin op de markt dat ons moet beschermen tegen corona. Nuvaxovid, het coronavaccin van de Amerikaanse fabrikant Novavax, is maandag onder voorwaarden goedgekeurd. Het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA heeft een positief advies gegeven. „Hopelijk zijn de vaccins snel voor handen”

„Het is fijn dat we nu in Europa steeds meer verschillende vaccins hebben om het coronavirus te bestrijden”, zegt prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG, dat het beoordelingscomité van EMA in Nederland vertegenwoordigt. Bovendien is het zogenoemde Nuvaxovid-vaccin een ’klassiek’ vaccin. „Het gaat om een een subunit-eiwitvaccin en daarmee verschilt het van de eerder toegelaten mRNA- en vectorvaccins.”

Wanneer de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt, is het vaccin binnen de Europese Unie onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik bij mensen vanaf 18 jaar. Al deze voorwaardelijk goedgekeurde coronavaccins voldoen aan strenge eisen. Zo is de vijfde coronaprik getest op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit en is uit onderzoek gebleken dat de voordelen van Nuvaxovid opwegen tegen de risico’s.

Er zijn twee prikken van het coronavaccin nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen ziekte door het coronavirus. Het nieuwe vaccin blijkt na de tweede prik in 90 van de 100 gevallen bescherming te bieden tegen het teisterende coronavirus.

Bescherming tegen omicron?

Of Nuvaxovid ons ook beschermt tegen de veelbesproken nieuwe omicronvariant van het virus is nog niet geheel duidelijk. „Daar doet de fabrikant nu onderzoek naar, zoals ze dit ook hebben gedaan bij andere zorgwekkende virusvarianten”, zegt De Boer.

Wat deze vaccinatie anders maakt dan voorgaande vaccins is het feit dat het om een zogenoemd subunit-eiwitvaccin gaat. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ’adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken, waardoor de kans dat je na een coronabesmetting (ernstig) ziek wordt veel kleiner is.

’Anti-vaxxers mogelijk over de streep te trekken’

De vier eerder goedgekeurde vaccins zijn zogenoemde dna-vaccins, waarbij door middel van genetische manipulatie een stukje dna van het coronavirus wordt toegevoegd. „Hoewel ik denk dat die zorgen compleet onterecht zijn, is er een bepaalde groep anti-vaxxers die zich om die reden niet wil laten enten”, legt prof. dr. De Boer uit. ,,Omdat Nuvaxovid een vaccin is dat qua techniek meer lijkt op een traditioneel vaccin - zoals bijvoorbeeld de enting tegen hepatitis ook is - trekt dit mogelijk een groep anti-vaxxers over de streep om zich toch tegen corona te laten inenten.”

Qua bijwerkingen lijkt het vaccin op andere coronavaccins. Pijn op de prikplek, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn: het hoort er een beetje bij. De klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Wanneer

Wanneer we daadwerkelijk kunnen gaan prikken met Nuvaxovid is nog even de vraag. „Na goedkeuring van de EMA moet onder andere de minister zich er over gaan buigen”, zegt De Boer. „Maar in principe kan het snel gaan: het zal geen maanden meer duren en hopelijk zijn de vaccins dan ook snel voor handen.”