Nieuws/Binnenland
1642248
Binnenland

Van Z. zat in de cel tijdens intocht Sinterklaas

Michael van Z. (De Grauwe Eeuw)

Michael van Z. (De Grauwe Eeuw)

AMSTERDAM - Michael van Z., voorman van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw, heeft in de cel gezeten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, afgelopen november in Dokkum.

Michael van Z. (De Grauwe Eeuw)

Michael van Z. (De Grauwe Eeuw)

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan De Telegraaf. Op donderdag 16 november is Van Z. in de cel gezet, twee dagen voor de intocht van zaterdag 18 november. Op maandag 20 november is hij weer vrijgelaten. Hij zat vast op verdenking van opruiing, nadat hij eind oktober op Facebook had opgeroepen tot een moordaanslag.

Eerder vandaag zei de burgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, al tegen De Telegraaf dat er maatregelen waren genomen om te zorgen dat Van Z. die dag niet in Dokkum zou zijn.

Opruiing

Van Z. beweert vanmiddag in een persbericht dat hij bij het Openbaar Ministerie heeft aangedrongen op een snelle strafvervolging. Volgens hem houdt de zaak geen stand bij de rechter.

Het OM verdenkt hem van opruiing omdat hij op Facebook heeft opgeroepen tot een moordaanslag op Sinterklaas-acteur Stefan de Walle. Die aanslag zou moeten gebeuren tijdens de landelijke intocht, schreef Van Z. eind oktober. Daarbij zouden kinderen bedekt moeten worden onder stukken hersens en botsplinters, aldus Van Z. „Zo zijn we voorgoed van dat feest af.”

De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Het OM heeft nog geen vervolgbeslissing genomen, maar neemt de zaak hoog op. Om die reden is er al een officier van justitie op de zaak gezet.